Gemeente Maastricht

Belastingteruggaaf wordt niet meer betrokken bij verzoek om kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Elk jaar stelt het college van B&W de "Leidraad invordering gemeentelijke belastingen" vast. Dat is tevens het moment waarop aanvullende beleidsregels kunnen worden vastgesteld.

In deze leidraad is ook opgenomen wanneer een bewoner van Maastricht in aanmerking komt voor kwijtschelding van de volgende gemeentelijke belastingen: · Afvalstoffenheffing
· Rioolrecht gebruiker woning
· Eén hond
Dit jaar heeft het college ervoor gekozen een beleidsregel vast te stellen waarmee de grenzen van de ruimte voor de kwijtschelding worden opgezocht. Het college heeft er namelijk toe besloten om die ruimte in te zetten binnen het kader van het gemeentelijk armoedebeleid en zo een bijdrage te leveren aan de verwezenlijking van een onderdeel van het coalitie-akkoord. Met ingang van 2007 worden inkomsten die iemand ontvangt door een belastingteruggaaf bij de beoordeling van een kwijtscheldingsverzoek buiten beschouwing gelaten.

Dit besluit wordt toegevoegd aan de reeds eerder vastgestelde aanvullende beleidsregels. Deze regels vormen tezamen met de (model) Leidraad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de "Leidraad Invordering gemeentelijke belastingen gemeente Maastricht".

Naast het buiten beschouwing laten van de belastingteruggaaf zijn er nog twee andere wijzigingen in de leidraad. Twee belangrijke artikelen die tot nu toe leidden tot een afwijzing van een kwijtscheldingsverzoek zijn door de rijksoverheid geschrapt. · De schuldaflossing van ¤ 136,- per maand.
Voorheen was het zo dat een schuldaflossing van meer dan ¤ 136,- per maand kon leiden tot een afwijzing. · De aanschaf van een auto.
Voorheen was het zo dat de aanvrager moest aantonen dat een auto onmisbaar was in verband met ziekte en/of invaliditeit. Nu geldt dat alleen nog voor een auto met een handelswaarde van meer dan ¤ 2269,-

Voor een toelichting op de normen voor kwijtschelding gemeentelijke belastingen kunt u terecht op de website van de gemeente Maastricht www.maastricht.nl. Daar kan ook een aanvraagformulier worden gedownload.

Op basis van de gegevens over het belastingjaar 2006 is er naar aanleiding van de beleidsregel over de belastingteruggaaf in de uitgaven een stijging te verwachten van ¤ 35.000,00.