Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Stijging vuurwerkslachtoffers niet te wijten aan nieuw toegestaan vuurwerk

27-03-2007

De stijging van het aantal letselgevallen rond de afgelopen jaarwisseling is niet toe te schrijven aan het vuurwerk dat in 2006 voor het eerst is toegestaan. Dit is de uitkomst van het onderzoek dat oud-staatssecretaris Van Geel heeft laten instellen.

Van Geel gaf twee maanden geleden opdracht uit te zoeken waarom er rond de afgelopen viering van oud en nieuw meer letsel en schade is geweest dan de vorige keren. Het toestaan van vuurwerk als cakeboxen en ratelbanden zou daar de oorzaak van zijn geweest, zo werd in de media gesuggereerd. Daar zijn echter geen aanwijzingen voor gevonden.

Harde wind
Deskundigen zijn tot de conclusie gekomen dat een combinatie van harde wind, een te beperkt gebruik van geschikte afsteekhulpmiddelen en de afmetingen van pijlen, er de oorzaak van zijn dat vuurpijlen deze jaarwisseling een fors aandeel hebben gehad in de stijging van het aantal letselgevallen. Vuurpijlen werden door de harde wind eenvoudig uit de koers geblazen of de instabiele of niet geschikte afvuurvoorziening werd omgeblazen.

Verder menen zij dat de sterke wind in combinatie met siervuurwerk of wegwaaiend knalvuurwerk verantwoordelijk voor de stijging van het aantal slachtoffers. Het onderzoek is uitgevoerd door medewerkers van de Stichting consument en veiligheid, branchepartijen, de Raad Nederlandse Detailhandel, Vereniging Nederlandse Gemeenten, de VROM Inspectie, het Openbaar Ministerie, de politie en vuurwerkdeskundigen.

Baldadig gedrag
Inspectie en politie menen dat er sprake is van een toename van baldadig gedrag en vandalisme met illegaal (knal)vuurwerk, ondanks de grote inspanningen om dit soort vuurwerk op te sporen en in beslag te nemen. Daar komt bij dat het illegale knalvuurwerk steeds meer kruit bevat en daardoor gevaarlijker wordt. Met name het naar omstanders en passanten gooien van illegaal knalvuurwerk leverde een belangrijke bijdrage in de stijging van het aantal letselslachtoffers.

Voorstellen
Om een herhaling bij de komende jaarwisseling te voorkomen, is voorgesteld dat de hulpmiddelen om vuurwerk af te steken voor de consument beter beschikbaar zijn, de voorlichtingscampage over de gevaren wordt voortgezet, onderzocht wordt hoe pijlen kunnen worden verbeterd en tenslotte dat de handhaving wordt gecontinueerd.

Download


Zie het origineel


* Brief van de minister, kamerstuk | publicatiedatum: 27 maart 2007

Zie ook


Zie het origineel


* Persbericht van 22 januari 2007

* Dossier Vuurwerk