Kabinet luister naar gynaecologen: overtijdbehandeling hoort niet in GroenLinks

abortuswet

27 maart 2007

Het kabinet wil de overtijdbehandeling brengen onder de abortuswet. In het blad Medisch Contact zijn Gynaecologen hier zeer kritisch over, omdat er geen enkele medische reden voor bestaat. De overtijdbehandeling (tot 16 dagen na het uitblijven van de menstruatie) wordt nu door vrouwen als minder belastend ervaren. Wie deze ingreep gelijk stelt aan een abortus spant het paard achter de wagen. Naïma Azough wil dat staatssecretaris Bussemaker in gaat op de kritiek van gynaecologen.

Vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de overtijdbehandeling (27 maart 2007)


1. Heeft u kennisgenomen van de artikelen 'Coalitie morrelt aan abortus' in Medisch Contact en 'Overtijdbehandeling hoort niet in abortuswet' in Trouw beiden van 23 maart j.l.?


2. Hoe beoordeelt u de conclusie van de auteur dat de argumenten waarmee u de overtijdbehandeling onder de Wet Afbreking Zwangerschap wil brengen niet deugen?


3. Deelt u de mening dat ook in 1984 door middel van echoscopisch onderzoek en urinetesten kon worden vastgesteld of er sprake was van een zwangerschap? Zo nee waarom niet?


4. Deelt u de mening dat ook nu de eerste weken nog niet kan worden vastgesteld of er sprake is van een intacte zwangerschap omdat er nog geen sprake is van hartactie? Zo nee, waarom niet?


5. Waarom wilt u de overtijdbehandeling onder de Wet Afbreking Zwangerschap brengen?


6. Op welke wijze verbetert het brengen van de overtijdbehandeling onder de WAZ de hulpverlening aan vrouwen?


7. Deelt u de mening dat de psychische belasting van vrouwen toeneemt door de overtijdbehandeling onder het Wetboek van Strafrecht te plaatsen? Zo nee waarom niet?


8. Kunt u garanderen dat het brengen van de overtijdbehandeling onder de Wet Afbreking Zwangerschap geen negatieve gevolgen heeft voor de Women on Waves?


9. Hoe flexibel wordt de beraadtermijn bij de overtijdbehandeling? Kan dat 5 minuten zijn of is het minimaal 1 dag?