Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 27 maart 2007                                |


1. Dienstreizen
Drie provinciemedewerkers gaan op dienstreis naar Poznan (Polen). Daar nemen zij op 9 en 10 mei aanstaande deel aan een seminar van het Europese samenwerkingsproject voor hergebruik en nazorg van stortplaatsen (SufalNet). De provincie Noord-Brabant heeft de leiding over dit samenwerkingsproject. De projectleider zal eind april in Stuttgart (Duitsland) de aanpak en voorlopige resultaten presenteren tijdens een internationale conferentie over revitalisering van verontreinigde locaties. De coördinator van Leader+ neemt van 24 tot 26 april aanstaande deel aan het Leader+-seminar op Corsica. Leader+ staat voor nieuw plattelandsbeleid. Het Brabants Orkest en vertegenwoordigingen van de Brabantse steden die een relatie hebben met steden in de provincie Jiangsu in China bezoeken dit najaar deze Chinese partnerprovincie. Een vertegenwoordiging van GS onderleiding van de Commissaris van de Koningin begeleiden deze Brabantse afvaardiging.

2. Bezwaar en beroep Natuurbeheer
GS hebben mandaat verleend aan de Dienst Regelingen voor het afhandelen van bezwaar- en beroepschriften. Het gaat dan om procedures rond de (oude) Rijksregelingen Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer en Subsidieregeling Natuurbeheer.

3. Verplaatsing intensieve veehouderij
De heer Van Hees uit De Mortel verplaatst zijn varkensbedrijf naar Surwold in Duitsland. Gedeputeerde Staten stemmen in met deze verplaatsing en wijken hiermee af van de beleidsregel 'Verplaatsing Intensieve Veehouderij (VIV) 2005'. De ondernemer had al een overeenkomst getekend voor verplaatsing. De VIV verplicht deelnemers te verplaatsen naar een locatie in Nederland. Gezien de bijzondere bedrijfssituatie en de ligging staat de provincie bij wijze van uitzondering verplaatsing naar Surwold in Duitsland toe. Het vrijkomen van de huidige locatie van het bedrijf in De Mortel is namelijk van groot belang voor de uitvoering van het gebiedsplan Tereyken-De Grotel. De provincie wil wel de garantie dat de locatie in de Duitse grensstreek een duurzame locatie is, zoals de VIV-regeling voorschrijft.

4. Succesvol grotestedenbeleid
Het grotestedenbeleid van de provincie Noord-Brabant is succesvol. Dat is een van de conclusies van het rapport dat is opgesteld door de Universiteit van Twente, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Tilburg. De betrokken wetenschappers adviseren om het provinciaal grotestedenbeleid nadrukkelijker een plaats te geven in BrabantStad. Ook zou er meer aandacht moeten zijn voor middelgrote gemeenten. GS zenden het rapport naar de statencommissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid en naar de fractievoorzitters.

5. Evaluatie Telos
Telos, het Brabants duurzaamheidinstrument, moet blijven bestaan. Dat adviseert een externe evaluatiecommissie het College van GS. In het rapport 'Naar een duurzaam draagvlak voor Telos' staat dat wetenschappelijk onderzoek rondom Telos beperkt moet worden en dat meer ingezet moet worden op praktische toepassingen. De huidige overeenkomst met Telos loop tot eind 2007. Pas na de totstandkoming van een nieuw bestuursakkoord zal besloten worden tot continuering van Telos.

6. Deelname EU-innovatiebeleid
De provincie Noord-Brabant participeert in een Europees onderzoeksproject naar de beste modellen van innovatiebeleid. Acht Europese regio's zullen kennis met elkaar uitwisselen, waaronder Brabant. Het project valt rechtstreeks onder begeleiding van de Europese Commissie en heeft o.a. tot doel om vanuit het Zevende Kaderprogramma (2007-2013) nieuwe projecten op te starten.

7. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Landerd voor natuurontwikkeling Maashorst, de gemeente Waalwijk voor de realisatie van 10 garageboxen, de gemeente Landerd voor de bouw van stallen aan de Duifhuisstraat, de gemeente Nuenen voor de bouw van een ruimte-voor-ruimte woning aan het Laar 60, de gemeente Cranendonck voor de vestiging van een klussenbedrijf aan de Grensweg, de gemeente Helmond voor de realisatie van een woning aan de Weyerbeemd, de gemeente Landerd voor de bouw van een woning aan de Zandstraat te Schaijk, de gemeente Nuenen voor het vernieuwen van de beugelbaan in "de Kruik", de gemeente Cranendonck voor de bouw van een woonhuis aan de St Barbaraweg. Het bestemmingsplan de Polders van de gemeente Veldhoven wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan Kern Langeweg van de gemeente Moerdijk wordt goedgekeurd, het uitwerkingsplan Heeswijkse Kampen 2e fase van de gemeente Cuijk wordt goedgekeurd.

8. Informatie en archiefbeheer
Er zijn nieuwe regels vastgesteld voor de opbouw en het beheer van archieven door de provinciale organisatie. De bestaande regeling stamt uit 1975 en houdt geen rekening met digitale informatie. Gedeputeerde Staten hebben nu een besluit informatiebeheer genomen als nieuw kader voor controleerbaar en reconstrueerbaar handelen van de provincie.

9. Experimenten openbaar vervoer
Er komt op korte termijn bestuurlijk overleg met verschillende Brabantse
regio's (GGA) en de B-3 gemeenten over de mogelijkheid om in onderlinge
samenwerking experimenten uit te voeren met vormen van gratis of goedkoop
openbaar vervoer. Dat zeggen Gedeputeerde Staten in antwoord op vragen van
het lid van Provinciale Staten, de heer J.J.Luteijn (Christenunie/SGP) over
de uitvoering van de motie van Provinciale Staten van 2 februari 2007
waarbij GS de opdracht kregen drie experimenten op te starten. Hiernaast
sturen GS een notitie over dit onderwerp aan de tijdelijke commissie voor voorbereiding van Provinciale Staten.


---- --