Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 27 maart 2007

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 20 maart. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

Fietsbrug Hartelkanaal

De komst van een nieuwe fietsbrug naast de bestaande Hartelbrug in Spijkenisse is een stuk dichterbij gekomen. Het provinciebestuur heeft de planstudie naar de nieuwe fietsbrug over het Hartelkanaal vastgesteld. De nieuwe fietsbrug wordt parallel aan de bestaande Hartelbrug gebouwd, waarmee meteen de weg wordt vrijgemaakt om de Hartelbrug om te bouwen van drie naar vier rijstroken. De Hartelbrug verbindt Spijkenisse met de A15 via de provinciale N218. De provincie en de stadsregio Rotterdam betalen samen de 15 miljoen euro die de nieuwe fietsbrug moet gaan kosten.

Toegankelijkheid Slikken van Voorne voor invaliden

(Voormalig) Statenlid Van der Vorm- de Rijke (LPF) heeft in zijn zittingsperiode vragen gesteld over de toegankelijkheid van de Slikken van Voorne voor invaliden. De vragensteller wil weten of het college van GS van plan is het voormalige autostrand weer toegankelijk te maken voor motorvoertuigen van gehandicapten. In de beantwoording geven GS aan dat het niet te handhaven is om de toegang uitsluitend voor invaliden toe te staan. Daarnaast zegt het college dat de gemeente Westvoorne mogelijkheden bekijkt om in de nabije toekomst een paviljoen bij de parkeerplaats op de Brielse Gatdam aan te leggen. Hier is een voor invaliden toegankelijk uitzichtpunt mogelijk. Ook wordt gekeken naar plannen voor verhuur van strandrolstoelen en huifkarritten. Op 15 oktober 2004 werd de toegang tot het autostrand van gemeente Westvoorne afgesloten.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2069 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Wachtlijsten in de jeugdzorg

In het artikel ''Wachtlijsten weer terug' in Binnenlands bestuur van 2 maart 2007 staat dat het InterProvinciaalOverleg (IPO) verwacht dat de wachtlijsten in de jeugdzorg weer gaan oplopen. Statenleden Lamers (CDA) en Baruch (PvdA) vragen aan GS of de wachtlijsten in Zuid-Holland inderdaad weer groter worden en zo ja wat er aan gedaan wordt. GS antwoorden dat als de groei van de vraag naar jeugdzorg in Zuid-Holland 10 tot 25% is, de wachttijden inderdaad weer toenemen. De ontwikkelingen hierover worden nauwlettend gevolgd. Om de stijgende vraag te ondervangen, is de aanpak divers. Ten eerste moet er voldoende jeugdzorgcapaciteit zijn om de aan de vraag te voldoen. Daarnaast vinden GS het tijd voor een nieuwe financieringssystematiek waarmee beter kan worden ingespeeld op de vraagontwikkeling en die zorgt voor meer prikkels voor een efficiëntere jeugdzorg. Tenslotte is een sterker preventief jeugdbeleid hard nodig, zodat voorkomen kan worden dat jongeren in de jeugdzorg terecht komen.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2070 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Automobielmuseum goedgekeurd

GS hebben opnieuw hun goedkeuring verleend aan het bestemmingsplan 'Reigersbergen 1964, 1ste partiele herziening' van de gemeente Den Haag. Dit betekent dat het Nationaal Automobielmuseum aan de Leidsestraatweg in Den Haag, op een gedeelte van het voormalige landgoed Reigersbergen, kan worden gerealiseerd. Het vorige besluit van GS hierover is op 21 maart door de Raad van State vernietigd, waardoor een nieuw besluit nodig was.

Subsidies

· Aan de landinrichtingscommissie IJsselmonde is een subsidie toegekend van 294.947,50 euro voor de voorbereiding, grondverwerving en aanleg van het provinciaal fietspad 218 in het recreatiegebied Sandelingen Ambacht; · Aan Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland is een projectsubsidie van 162.854 euro toegekend voor het project outreachend handelen in 2007; · Aan de Stichting Samenwerkende Ziekenhuizen in Rotterdam is een incidentele subsidie verleend van 15.000 euro voor het project "Rijnmond organiseert de digitale snelweg in de zorg" in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Last onder dwangsom

Bij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen. · Aan de gemeente Wassenaar is een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet Milieubeheer. Het betreft het buiten de openingstijden toegankelijk zijn van de gemeentewerf en het onjuist opslaan van klein chemisch afval.