Het Nederlandse Rode Kruis

27 maart 2007
Het Rode Kruis in Noord-Korea: brug naar de buitenwereld

Soms werkt het Nederlandse Rode Kruis internationaal samen met een plaatselijke Rode Kruis zustervereniging. Maar vaak ook dragen we op de één of andere manier bij aan een project van de Internationale Federatie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan IFRC. Dat is bijvoorbeeld het geval in Noord-Korea.

Hongersnood
Jaap Timmer bezoekt voor
de IFRC een kliniek in
Noord-Korea.
Foto(c) Jaap Timmer, IFRC
Jaap Timmer is door het Nederlandse Rode Kruis uitgeleend aan de IFRC. Hij werkt als hoofd van het IFRC-programma in Noord-Korea. Het programma in Noord-Korea begon in 2002. Door hevige regenval was een aantal jaren achtereen de oogst mislukt. Daardoor ontstond hongersnood. Samen met het Noord-Koreaanse Rode Kruis onderhoudt de IFRC een aantal programma´s die de bevolking beter op dit soort rampen moeten voorbereiden. Er wordt voorlichting gegeven over voorkoming en bestrijding van ziektes zoals malaria. Ook levert de Federatie gezondheidsmiddelen als medicijnen en verbanddozen aan klinieken en ziekenhuizen. Die krijgen ook steenkool om hun kachels te stoken. Ieder jaar worden er plaatsen uitgezocht waar de water- en rioolvoorziening wordt opgeknapt.

Brug
Jaap Timmer als bruggenbouwer
Foto(c) Jaap Timmer, IFRC
Misschien wel de belangrijkste taak van de IFRC in Noord Korea is volgens Jaap Timmer een brug te slaan tussen Noord-Korea en de buitenwereld. Wij zijn de link naar de buitenwereld. Korea heeft een lange geschiedenis van bezetting en oorlog. Eerst de Chinezen, daarna Japan, Rusland, toen de Koreaanse oorlog. Dat heeft de Noord-Koreanen erg bang gemaakt. Er heerst vooral een grote angst voor de Verenigde Staten. Je moet niet vergeten dat beide landen formeel nog steeds met elkaar in oorlog zijn.

Samenwerking

"Samenwerking verloopt hier net als elders" Foto(c) Jaap Timmer, IFRC

Het IFRC werkt samen met het Noord-Koreaanse Rode Kruis. Die samenwerking verloopt grotendeels net als elders in de wereld. Timmer: Het Noord-Koreaanse Rode Kruis zegt, `geef ons de fondsen maar´, en natuurlijk mogen we ze ook bijscholen. Maar de uitvoering van de programma´s doen ze zelf, met hun eigen mensen. Het verschil zit in de invloed die de overheid op het werk heeft. Zo stelde de regering in 2004 dat Noord-Korea geen humanitaire hulp meer nodig had, alleen nog ontwikkelingshulp. En dat de IFRC dus weg kon. Het Noord-Koreaanse Rode Kruis heeft toen aannemelijk gemaakt dat onze projecten gezien moesten worden als een vorm van ontwikkelingshulp. Het opstellen van rampen (preventie) plannen, het verbeteren van de aan- en afvoer van drinkwater, trainen van gezondheidsteams en zo Dus mochten we blijven.

Kwetsbaar
Het IFRC-programma loopt nu vijf jaar. Timmer ziet in die vijf jaar verschuivingen die erop wijzen dat het land langzaam toch de buitenwereld meer toelaat. Je ziet meer verschillen in kledingstijlen. Er zijn kleine winkeltjes gekomen. Het verschil groeit tussen arm en rijk, en tussen de hoofdstad en het platteland. Een keerzijde is dat daardoor ook nieuwe kwetsbare groepen ontstaan. Belangrijk is dan om daar aanwezig te zijn en het plaatselijke Rode Kruis te helpen deze nieuwe kwetsbare groepen te herkennen.

Radio Nederland Wereldomroep interviewde Jaap Timmer. Lees en luister hier >>>