ABVAKABO FNV

Cao voor alle postmedewerkers

In een brief aan de Tweede Kamer pleiten ABVAKABO FNV, BVPP en CNV Publieke Zaak voor aanpassing van de nieuwe Postwet. De nieuwe postbedrijven Sandd en Selekt Mail betalen hun postbestellers zo slecht dat TNT Post daar niet tegenop kan boksen. De gezamenlijke bonden pleiten daarom voor een bedrijfstak-cao. De concurrentie in de postmarkt mag niet over de ruggen van de medewerkers worden uitgevochten.

In de afgelopen jaren zijn er 9000 banen verdwenen bij TNT Post. Dat waren fulltime banen, waar mensen een modaal inkomen mee verdienden. Bij de concurrenten Sandd en Selektmail werken ongeveer 20.000 postbezorgers. Door de bestellers per poststuk te betalen, kunnen de bedrijven het minimumloon ontduiken. Dit is een zeer oneerlijke concurrentie.
"Het verlies aan werkgelegenheid zal dramatisch zijn, als er niets gebeurt", zegt bestuurder Anneke Stevens.

De vakcentrale FNV heeft een beleidsnota over de gevolgen van de marktwerking geschreven. De FNV wil een stop op marktwerking in post, thuiszorg en andere publieke diensten. Bij de presentatie van Marktwerking? Time-out! riep voorzitter Agnes Jongerius op tot bezinning. Ze vindt dat er eerst een hoorzitting in de Tweede Kamer moet komen:"In dat debat moeten ook buschauffeurs, postbezorgers en thuishulpen aan het woord komen."

In de eerste week van april zal de Tweede Kamer de postwet behandelen. De vakbonden willen dat de nieuwe postbedrijven pas een postvergunning krijgen als ze hun mensen een dienstbetrekking geven. Daarom zullen we met zoveel mogelijk mensen een petitie aanbieden aan staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken.