Provincie Noord-Holland

Datum

27-3-2007

Onderwerp

Provincie dwingt Wijdemeren mee te werken aan Herstelplan Loosdrechtse Plassen

Katja Grevers

Gedeputeerde Staten hebben besloten de aanwijzing aan Wijdemeren door te zetten om ervoor te zorgen dat er snel maatregelen worden getroffen om de waterkwaliteit in de Loosdrechtse Plassen te verbeteren. Dat is hard nodig, omdat de kwaliteit van de plassen in de loop van de tijd sterk is verslechterd met negatieve gevolgen voor de recreatie en natuur. Met de aanwijzing dwingt de provincie de gemeente mee te werken aan het Herstelplan Loosdrechtse Plassen. De gemeente is van dit besluit op de hoogte gesteld.

GS hebben besloten tot het uiterste middel van een aanwijzing over te gaan na een proces van enkele jaren, waarin vele gesprekken hebben plaatsgevonden en onderzoeken zijn uitgevoerd om tot overeenstemming te kunnen komen. In 1998 is al een intentieverklaring door beide partijen ondertekend om binnen 10 jaar helder water in de Loosdrechtse plassen te realiseren. Deze termijn is inmiddels bijna verstreken. Uiteindelijk zijn gemeente en provincie niet tot overeenstemming gekomen over de wijze waarop de waterkwaliteit van de Loosdrechtse Plassen hersteld moet worden. Uitstel zal volgens GS leiden tot onnodig tijdsverlies. Op de lange duur moet voldaan worden aan de Europese verplichtingen, die opleggen dat de ecologische waterkwaliteit in dit gebied verbeterd is. Ook wil de provincie dat snel wordt gestart met de herstelwerkzaamheden, zodat het water weer goed bevaarbaar is en de havens structureel weer goed bereikbaar worden. Omdat met de uitvoering van het Herstelplan belangen gediend worden die boven die van de gemeente uitstijgen, heeft het college van GS besloten over te gaan tot een aanwijzing.

Voorgenomen aanwijzingsprocedure
December vorig jaar besloten GS een aanwijzingsprocedure te starten om de gemeente er toe te bewegen mee te werken aan het Herstelplan Loosdrechtse Plassen. De Provinciale Planologische Commissie onderschreef deze voorgenomen aanwijzingsprocedure. Op 17 januari 2007 heeft overleg plaatsgevonden met de gemeenteraad. De raad heeft toen opnieuw kenbaar gemaakt niet mee te willen werken aan het Herstelplan en vraagt om uitstel in verband met een nieuw alternatief plan dat op 1 maart 2007 aan de raad is gepresenteerd.

De gemeente heeft geen nieuwe argumenten aangedragen om de aanwijzingsprocedure te stoppen. GS hebben daarom besloten de volgende stap in het proces te zetten en de aanwijzing door te zetten en de gemeente te dwingen tot het opstellen van een bestemmingsplan dat uitvoering van het Herstelplan Loosdrechtse Plassen mogelijk maakt. Het door de gemeenteraad gevraagde uitstel is voor GS niet aan de orde. Dit zal volgens GS leiden tot onnodig tijdsverlies. Mogelijk is dit nieuwe plan te beschouwen als variant binnen het Herstelplan, omdat uit de summiere informatie die de provincie hierover heeft, blijkt dat ook in dit plan sprake is van het aanleggen van verdiepingen.

Na de voorgenomen aanwijzing in december 2006 heeft de provincie een Strategische Milieubeoordeling (SMB) opgesteld. Dit is wettelijk verplicht. Hierin zijn het Herstelplan en het door de gemeente al eerder aangedragen 10-puntenplan met elkaar vergeleken. De Commissie voor de m.e.r. heeft deze SMB beoordeeld en is van mening dat alle essentiele informatie aanwezig is om het aanwijzingsbesluit te nemen. De resultaten van de SMB ondersteunen de keuze van de provincie om verdiepingen aan te leggen als meest effectieve oplossing voor de Loosdrechtse Plassen.

Slechte waterkwaliteit
De Loosdrechtse Plassen zijn vertroebeld door zogenaamd zweefslib. Dit heeft er onder meer voor gezorgd dat onderwaterplanten verdwenen zijn en dat het minder aantrekkelijk is om hier te zwemmen. Daarnaast slibben de jachthavens en vaarroutes dicht. Het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) wil de kwaliteit herstellen en daarom op drie plaatsen diepe putten aanleggen (ontgronden). Voordeel van deze methode is dat het zweefslib bezinkt en er geen baggerslib in schaarse depots opgeslagen hoeft te worden. Op dit moment wordt nog incidenteel gebaggerd; een dure methode om de vaarwegen open te houden. Grootschalig baggeren zou tientallen miljoenen euros kosten, een aanpak die financieel niet haalbaar is. Gedeputeerde Staten vinden het Herstelplan van AGV een effectieve en duurzame oplossing, die bovendien betaalbaar is.

Verdere procedure
Nu de provincie heeft besloten tot een aanwijzing over te gaan, moet de gemeenteraad binnen uiterlijk 6 weken na de publicatie van het aanwijzingsbesluit op 5 april 2007 - een besluit nemen om wel of geen medewerking te verlenen aan het herzien van het bestemmingsplan. Als de raad niet meewerkt, dan neemt de provincie de rol van de gemeente over en stelt zelf het bestemmingsplan op.