Gemeente Alphen aan den Rijn


Onderzoek naar overlast NAF-terrein

(27 maart 2007)

Minder stankoverlast, minder geluidsoverlast en toch de verontreiniging aanpakken. Dat zijn de speerpunten voor de tweede fase van de aanpak van het NAFterrein. Met dit doel gaat de gemeente op zoek naar de beste aanpak van de tweede fase van de bestrijding van de verontreiniging, samen met de bewoners, belanghebbenden en omwonenden.

Nadat vast is komen te staan dat de aanpak van de eerste fase niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd, is er een voorlichtingsavond georganiseerd voor de mensen in de directe omgeving van het Nafterrein. Afgesproken is eind 2006 dat de aanpak meer in overleg gaat met de mensen in het gebied en dat daar waar mogelijk de overlast tot een minimum wordt beperkt.

Samen met de bewoners van de huizen en de appartementen op het voormalige NAF-terrein, is gekeken welke overlast er nu is en wat er aan gedaan kan worden. Om eerder gedane metingen nog eens extra te controleren, worden op 28 maart in een drietal woningen, maar ook in de directe omgeving buiten, geurmelders en andere meters geplaatst om te onderzoeken wat de stankoverlast is.

Bovendien is er een extra filter geplaatst om de geuroverlast verder te beperken. Dit is een zogenaamde compostfilter. Helaas ziet dit filter er niet erg mooi uit. De gemeente zal de bewoners benaderen of het mogelijk is om deze te verfraaien.

Tenslotte zal de aanbesteding voor de aanpak van de tweede fase in nauw overleg met de belanghebbenden gebeuren. Het een en ander is wel afhankelijk van de mogelijkheden en de goedkeuring van de provincie. Aan het begin van 2008 kan wellicht gestart worden met de bestrijding van de verontreiniging in de tweede fase.