Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Belangrijkste punten raadsvergadering 26 maart

Gemeente verzelfstandigt theater Het Kruispunt

BARENDRECHT (dinsdag 27 maart 2007) ­ Vanaf 1 januari 2008 is theater Het Kruispunt een zelf- standige organisatie en niet langer onderdeel van de gemeentelijke organisatie. Dit heeft de gemeen- teraad maandagavond in principe besloten. Belangrijkste reden voor de gemeenteraad om het thea- ter te verzelfstandigen is dat het exploiteren van een theater en de horecafunctie geen kerntaak van de gemeente is. Daarnaast wil de gemeente met een verzelfstandiging van het theater de gemeente- lijke financiële bijdrage aan het theater beheersen. De gemeente blijft na de verzelfstandiging nog wel intensief bij het theater betrokken. Niet alleen is de gemeente grondlegger van een zelfstandig theater, ook maakt zij het beleid op het gebied van cultuur, verstrekt zij subsidies aan het theater en is de gemeente eigenaar van het gebouw.

De verzelfstandiging van theater het Kruispunt is vastgelegd in het collegeprogramma `Samen Wonen, Sa- men Werken, Samen Leven'. Hoewel de exploitatie van een theater niet tot de kerntaken van de gemeente behoort, vindt het college de aanwezigheid van een theater in meerdere opzichten van groot belang. Een theater heeft een aantal maatschappelijke functies die medefinanciering door de gemeente ook na een ver- zelfstandiging rechtvaardigen. In zijn programma heeft het college dan ook vastgelegd dat het theater zich na verzelfstandiging blijft profileren als laagdrempelig, persoonlijk en intiem professioneel theater. Het thea- ter houdt een ontmoetingsfunctie voor alle burgers van Barendrecht. Deze algemene uitgangspunten vertaalt de gemeente in concrete voorwaarden waaraan het theater na verzelfstandiging moet voldoen. De komende periode gaat de gemeente de verzelfstandiging verder voorbereiden, waarna de gemeenteraad in de tweede helft van dit jaar de verzelfstandiging definitief maakt.

Subsidie `kwaliteit peuterspeelzalen'
De gemeenteraad sprak maandagavond niet alleen over de verzelfstandiging van Het Kruispunt, ook heeft de raad besloten een eenmalige subsidie van 57.000 euro beschikbaar te stellen aan de Stichting Kinderop- vang Barendrecht (SKB). De stichting gaat deze subsidie gebruiken om het zogenoemde HKZ-certificaat te behalen. Deze kwaliteitsnorm biedt ouders de garantie dat de begeleiding van hun kinderen op de peuter- speelzaal op professionele wijze plaatsvindt. De eenmalige subsidie is noodzakelijk, omdat binnen de huidi- ge begroting van het SKB geen ruimte is om dit kwaliteitsproject uit te voeren. Wethouder Coby van Deursen (Onderwijs) is blij dat de raad akkoord gaat met het verstrekken van de subsidie. "De subsidie is van groot belang. Mede door intensieve controles, garandeert het HKZ-certificaat de hoogste kwaliteit voor de peuter- speelzalen."

Noot voor de pers,