IBM

Nieuws

IBM Research: visueel gehandicapten kunnen multimedia op internet ´zien´

Amsterdam 27 maart 2007: IBM (NYSE: IBM) heeft een nieuwe technologie geannonceerd die blinden en slechtzienden helpt de ervaring van streaming video en animaties op internet te ondergaan. Het nieuwe toegankelijkheidstool voor multimedia is ontwikkeld door het onderzoeklab van IBM in Tokio en opent een wereld aan waardevolle content voor de meer dan 161 miljoen visueel gehandicapten ter wereld.

De opkomst van multimediacontent is de afgelopen twee jaar niet te stuiten geweest, maar mensen met slecht zicht waren niet in staat om van deze ontwikkeling te profiteren. Schermleesprogramma's en sprekende browsers kunnen niet overweg met multimedia- applicaties, die bedoeld zijn voor intuïtief visueel gebruik. Visueel gehandicapte gebruikers kunnen de knoppen voor het besturen van de multimedia op het scherm niet zien. Bovendien komt het geluid van streaming video - die automatisch wordt gestart nadat de pagina is geladen - in botsing met de synthetische stem van de schermleessoftware, een cruciale hulp voor visueel gehandicapten. Daar komt bij dat de meeste multimediacontent uitsluiten met de muis werkt en niet met het toetsenbord werkt, waardoor de meeste visueel gehandicapten deze content niet kunnen gebruiken.

Het nieuwe toegankelijkheidstool voor multimedia biedt mensen met een visuele beperking dezelfde mogelijkheden voor het besturen van multimedia als mensen die kunnen zien en de muis kunnen gebruiken. Om bijvoorbeeld te genieten van een streaming video op een video-uitwisselingssite kan een visueel gehandicapte de "play"-knop kiezen door op een bepaalde vooraf gedefinieerde toetsencombinatie te drukken. Het is dan niet meer nodig om de hele content af te zoeken naar knoppen waarmee de video kan worden bestuurd. Het tool maakt het ook mogelijk de weergavesnelheid en het volume te besturen. Bovendien kan het geluid worden versneld, want veel visueel gehandicapten ervaren het geluid van streaming video als tergend langzaam.

"Het nieuwe toegankelijkheidstool voor multimedia biedt mensen met een visuele beperking de mogelijkheid dynamische multimediacontent op internet te gebruiken, snel en eenvoudig," aldus Frances West, directeur van het Human Ability and Accessibility Center van IBM. "IBM heeft een lange historie waar het gaat om het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor mensen met een handicap en dit tool is een voorbeeld van innovatie van IBM die het voor mensen met een visuele handicap mogelijk maakt om beter met internet te werken."

Met het nieuwe toegankelijkheidstool voor multimedia kan het volume van een afzonderlijke geluidsbron worden aangepast, zodat de gebruikers zelf kunnen kiezen naar welke geluidsbron (bijvoorbeeld schermleessoftware of het geluid van video) ze willen luisteren. Als de maker van de content gesproken tekst bij een video wil aanbieden, biedt het nieuwe tool de mogelijkheid om gebruik te maken van de metagegevens, met daarin een tekstscript waarin wordt verteld wat er op het scherm gebeurt. Het tool voert automatisch de noodzakelijke aanpassingen door om de gesproken tekst synchroon te laten lopen met de video, zelfs als de afspeelsnelheid wordt veranderd.

IBM is van plan om het nieuwe toegankelijkheidstool voor multimedia beschikbaar te stellen in de vorm van open source, zodat het sneller kan worden toegepast en verbeterd. Zo wordt multimediacontent nog beter toegankelijk voor blinden en slechtzienden.

Over IBM
Voor meer informatie over IBM, bezoek www.ibm.com.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Sandra Glazer
IBM Corporate Communications
06-22395732
sandra.glazer@nl.ibm.com