Nederlandse operaregisseur wint Estse theaterprijs


AMSTERDAM, 20070402 -- Afgelopen week won de Nederlandse operaregisseur Michiel Dijkema de Eesti Teatrikunsti Muusikalavastuste Award 2006 met zijn productie van Rossini's La Cenerentola voor de Estse Nationale Opera in Tallinn. De prijs, die geldt als de belangrijkste Estse onderscheiding op het gebied van muziektheater, werd 27 maart jl. uitgereikt tijdens het World Theatre Day gala in het Kuressaare Theater op het Baltische eiland Saaremaa. De festiviteiten werden live uitgezonden door de Estse publieke omroep.

Dijkema (1974) won al eerder internationale prijzen op het gebied van de operaregie. Voor zijn productie van Bizet's Carmen, een coproductie van het Landestheater Eisenach en het Staatstheater Meiningen, werd hem de Peter-Konwitschny-Nachwuchsregiepreis 2005 toegekend. De gerenommeerde Duitse operaregisseur Konwitschny was bij deze première aanwezig. Tijdens de finale van de European Opera-directing Prize 2005 behaalde hij de tweede plaats. Tevens was hij finalist van het Praags Operaregieconcours 2006.

Michiel Dijkema studeerde klassiek piano aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en aansluitend muziektheaterregie aan de Hochschule für Musik "Hanns Eisler" Berlin. Hij was tevens actief als liedbegeleider. Dit seizoen ensceneerde hij Egmont (Beethoven / Goethe, in een bewerking van en met Wim T. Schippers) voor het Gergiev Festival Rotterdam / Rotterdams Philharmonisch Orkest, La Cenerentola (Rossini) voor de Estse Nationale Opera in Tallinn en Berlin-Broadway (liederen van Weill, Hollaender, Eisler e.a.) voor Les Dominicains de Haute-Alsace. In seizoen 05/06 ensceneerde hij Orfeo ed Euridice (Gluck) voor de Nationale Reisopera (in samenwerking met het Orkest van het Oosten), Carmen (Bizet) voor het Landestheater Eisenach en het Staatstheater Meiningen en Ascanio in Alba (Mozart) voor de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ / Conservatorium Enschede.

De komende zomer ensceneert Dijkema Monteverdi's L'Orfeo voor Drottningholms Slottsteater Stockholm (première: 28 juli 2007). 2007 is het 400-jarig jubileum van de oorspronkelijke première van Monteverdi's L'Orfeo. Tot zijn toekomstige engagementen behoren producties voor onder meer de Nationale Reisopera, het Gergiev Festival Rotterdam en het Landestheater Eisenach.





Remco van Rijn