Voorbereidingen monument vliegramp Tenerife in volle gang

19.02.2007 / 09:30 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: St. slachtoffers tenerife

St. slachtoffers tenerife

AMSTERDAM, 19 februari 2007 - De Stichting Nabestaanden Slachtoffers Tenerife maakt vandaag bekend dat zij het International Tenerife Memorial heeft geschonken aan het bestuur van Tenerife, De Cabildo. Het door de Nederlandse kunstenaar Rudi van de Wint ontworpen monumentale kunstwerk van 18 meter hoog, is in dank aanvaard. Eind januari arriveerde het corten-stalen monument per schip uit Vlissingen in goede orde op het Canarische eiland Tenerife. De bouw van het fundament voor het International Tenerife Memorial is nu in volle gang en ligt op schema.

Monument ter nagedachtenis aan alle 583 slachtoffers
Het monument De Wenteltrap zal dienen ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van het ongeval dat op 27 maart 1977 plaatsvond op de luchthaven Los Rodeos, Tenerife-Norte (TFN). Het ongeval was de grootste in de historie der civiele luchtvaart. Een KLM-Boeing 747 (KL4805) botste fataal op een Boeing 747 van Pan American Airlines (Pan Am 1736). Alle 248 inzittenden van het toestel van de KLM kwamen om het leven; van de 396 inzittenden van het Pan Am-toestel kwamen 335 mensen om het leven. Het monument wordt geplaatst op de berg Mesa Mota, in de gemeente San Cristóbal de la Laguna.

Tenerife Monument verbindt betrokken werelddelen. Aanwezigheid Koningin Beatrix en Minister President Balkenende zeer gewenst.
Op 27 maart 2007 wordt het unieke monumentale kunstwerk onthuld in aanwezigheid van Spaanse, Amerikaanse en Nederlandse nabestaanden en hoogwaardigheidsbekleders. Voorafgaand aan de formele onthulling vindt, voor het eerst in de geschiedenis van het 30-jaar geleden geschiede luchtvaartongeval, een internationale herdenkingsbijeenkomst plaats in het Auditorio de Tenerife, gelegen aan de haven van de hoofdstad Santa Cruz.

Nabestaanden hebben het nog niet helemaal verwerkt en afgesloten Nabestaande Paul Wessels: .Ofschoon we er niet iedere dag meer bij stil staan worden we toch regelmatig herinnerd aan de gebeurtenissen van weleer. Ook valt het ons op dat als we er met bekenden of met zomaar iemand over praten het nog steeds gevoelig punt is en we lichtelijk geëmotioneerd kunnen raken. Dit betekent voor ons dat we het nog niet helemaal afgesloten of verwerkt hebben. De vraag is of je zo.n gebeurtenis überhaupt helemaal kan verwerken. Maar toch zal ook nu weer de onthulling van het monument ons helpen bij de verwerking. En ofschoon we niet zulke gedenksteenbezoekers zijn, willen we graag bij deze onthulling aanwezig zijn en is het natuurlijk mooi om in onze gedachten te weten dat er een gedenkplaats is voor alle slachtoffers en de overlevenden van de ramp en niet in de laatste plaats voor de mensen die er op Tenerife direct bij betrokken waren..

Nabestaanden komen met speciale vlucht naar het eiland
Een Nederlandse reisorganisatie heeft op verzoek van de Stichting aan nabestaanden een speciale reis aangeboden, waarvan velen gebruik gemaakt hebben. Anderen komen op eigen gelegenheid. De Stichting heeft tevens een doorbraak gerealiseerd ten aanzien van het bereiken van Amerikaanse overlevenden en nabestaanden. De eersten hebben zich gemeld. Zij vliegen via Amsterdam met de speciale vlucht naar Tenerife.

Over Stichting Nabestaanden Slachtoffers Tenerife
Begin 2002 is de Stichting Nabestaanden Slachtoffers Tenerife opgericht. De non-profit organisatie werkt aan haar centrale doelstelling, het leveren van een substantiële bijdrage aan het verwerken en herdenken van de Tenerife-vliegramp van 27 maart 1977 en houdt zich nadrukkelijk niet bezig met feitelijke en juridische schuldvragen en richt haar aandacht dus niet op verwijtbaarheid en aansprakelijkheid.

Voor redacteuren (niet ter publicatie):
Voor foto materiaal kijk op:
www.newscom.com/cgi-bin/prnh/20070216/245671
OF
Digitale foto.s zijn te verkrijgen via www.herdenking-tenerife.org/media contact: Jan Groenewoud
Stichting Nabestaanden Slachtoffers Tenerife
Postbus 222, 2100 AE Heemstede, Nederland
E-mail: info@herdenking-tenerife.org
Telefoon: +31-20-658.06.28
Fax: +31-20-560.89.70