Finale Nationale Innovatieprijs Beroepsonderwijs 2007



Platform beroepsonderwijs

Persuitnodiging

20 februari 2007

Betreft: Finale Nationale Innovatieprijs Beroepsonderwijs 2007

Finale Nationale Innovatieprijs Beroepsonderwijs
De eerste Nationale Innovatieprijs Beroepsonderwijs zal op 27 maart 2007 in de Beurs van Berlage in Amsterdam worden uitgereikt door de voorzitter van MKB Nederland, Loek Hermans. De prijs is bestemd voor het meest inspirerende en innovatieve vernieuwingsproject binnen het (middelbaar) beroepsonderwijs.

Genomineerden voor de prijs zijn de vijf winnaars van de regionale voorronden, die in november 2006 hebben plaatsgevonden. Elk van deze projecten wordt beschouwd als een bijzondere vernieuwing. De onderwijsinstellingen zullen de projecten op een bijzondere wijze presenteren. De finale biedt hiermee een unieke kans om te zien hoe het Nederlandse beroepsonderwijs werkt aan innovatie en versterking van de kenniseconomie.

De winnaar wordt gekozen door een deskundige jury bestaande uit de juryvoorzitter de heer L. Hermans (voorzitter MKB Nederland) en de juryleden mevr. M. Vliegenthart (voorzitter HPBO), mevr. C. Kervezee (thans Inspecteur-generaal van het onderwijs en per 1 maart benoemd als Inspecteur-generaal Inspectie Werk en Inkomen bij het ministerie van Sociale Zaken) en de heer A. Sadat (voorzitter van de jongerenorganisatie voor het beroepsonderwijs, JOB). De winnaar gaat naar huis met een (grote!) bronzen olifant en een geldbedrag van 10.000 euro. De presentatie is in handen van journalist Pieter Hilhorst.

De vijf regionale winnaars - en daarmee de vijf finalisten - zijn:
- Friesland College (regio Groningen/Friesland/Drente): X-stream Learning
- Kandinsky College (regio Overijssel/Gelderland/Utrecht): Rentmeesterhof
- ROC Flevoland (regio Noord Holland/Flevoland): Sloepenproject
- Bonaventura College (regio Zuid Holland/Zeeland): Beroepsoriëntatie voor de theoretische leerweg

- ROC Gilde Opleidingen (regio Noord-Brabant/Limburg): De Opleidingswoning. Meer informatie over deze projecten is te vinden op de website van Het Platform Beroepsonderwijs: www.hpbo.nl

Eervolle vermelding: samenwerking in de beroepskolom
De initiatiefnemers hechten veel waarde aan een goede samenwerking tussen scholen en bedrijven. Eén van de genomineerden voor de Innovatieprijs zal daarom met een eervolle vermelding worden beloond voor 'Samenwerking in de beroepskolom'. De jury zal voor deze extra vermelding letten op de mate waarin de innovatie bijdraagt aan verbetering van de doorstroom, verhoging van het rendement en vermindering van de uitval. De winnaar van deze extra prijs ontvangt een oorkonde en een bedrag van 5.000 euro.

In totaal hebben in de vijf regionale voorronden ruim zestig projecten meegedongen naar de landelijke innovatieprijs. De prijs is in 2006 ingesteld door Het Platform Beroepsonderwijs (HPBO), het samenwerkingsverband van landelijke brancheorganisaties in het beroepsonderwijs, samen met INOP, het instituut voor nationale onderwijspromotie. Voorafgaand aan deze prijsuitreiking vindt 's middags de prijsuitreiking plaats van de Nationale Onderwijsprijs voor het basisonderwijs en voorgezet onderwijs, ook in de Beurs van Berlage. Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) ondersteunt het initiatief van harte en draagt mede bij aan de bekostiging.

Tijd en plaats
Dinsdag 27 maart 2007, Beurs van Berlage, Amsterdam. Aanvang: 19.00 uur.

Avond bijwonen?
Wilt u deze bijzondere avond bijwonen? U kunt zich aanmelden voor gratis plaatsen via de website van Het Platform Beroepsonderwijs: www.hpbo.nl. Ook kunt u telefonisch contact opnemen met Thea Vernooy van het secretariaat van Het Platform Beroepsonderwijs (tel.
030-6919190).

Nadere informatie
Nadere informatie is verkrijgbaar via het secretariaat van Het Platform Beroepsonderwijs, Huub Schmitz (tel. 030-6919190 of mobiel 06 22 55 67 25 en e-mail: h.schmitz@hpbo.nl).