Universiteit van Amsterdam


Promotie: VOC-vloot blijkt dubbel zo groot


Promotie Geschiedenis


dinsdag 27 maart, 14.00 uur

De Nederlandse vaart op Azië, die aan het eind van de zestiende eeuw begon, vormt een van de markantste periodes uit de vaderlandse maritieme geschiedenis. Tot nu toe werd het beeld van de scheepvaart van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) voornamelijk bepaald door de grote Oost-Indiëvaarders, die als zogeheten retourschepen tussen Nederland en Azië voeren. Robert Parthesius keek naar de wereld achter deze retourvaart en analyseerde de ontwikkeling van het Nederlandse scheepvaartnetwerk in Azië van 1595 tot 1660. De VOC organiseerde haar scheepvaart uiterst efficiënt. Dat leverde een belangrijke bijdrage aan het economische succes dat de VOC vooral door de intra-Aziatische handel in de zeventiende eeuw wist te behalen. Doordat Parthesius ook naar de VOC-schepen in Azië keek, blijkt de tot nu toe bekende vloot in de periode 1595-1660 dubbel zo groot. Hij laat zien dat, anders dan vele lokale en Europese concurrenten, de VOC met een vloot van uiteenlopende scheepstypen het hele jaar door een uitgekiend scheepvaartnetwerk kon onderhouden.

R. Parthesius: Dutch ships in tropical waters. The development of the Dutch East India Company (VOC) shipping network in Asia 1595-1660. Promotor is prof. dr. L. Noordegraaf.


Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.