Universiteit van Amsterdam


Lezing Cultuur en innovatie; Over Amsterdam en de band tussen canon en Canon

Amsterdamlezing


dinsdag 27 maart 2007, 20.00 - 22.00 uur
In oktober 2006 werd de canon van Nederland voltooid: een overzicht van alle gebeurtenissen, personen, teksten en kunstwerken die een belangrijke rol hebben gespeeld in de totstandkoming van het huidige Nederland. De canon laat zien hoe Nederland zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld tot het land waarin we vandaag de dag leven en is in de eerste plaats bedoeld voor het onderwijs, als een duidelijke handreiking van wat er in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs behandeld zou kunnen worden.

Frits van Oostrom was voorzitter van de commissie Ontwikkeling Nederlandse Canon. Volgens de neerlandicus en mediëvist hoeft het nationale perspectief op onze cultuurgeschiedenis, dat in de canon centraal staat, niet te verhinderen dat we nagaan hoe onze onderscheiden regio's en grote steden in dit verhaal van Nederland figureren. Daarbij blijkt Amsterdamse trots volop gerechtvaardigd, maar er zijn ook facetten die dwingen tot bezinning en zelfs waarschuwing. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de historische verhouding tussen economische bedrijvigheid en culturele creativiteit? En als daartussen correlatie bestaat, wat impliceert dit dan voor de relatie tussen enerzijds de stad Amsterdam, en anderzijds haar universiteit en haar canon?

Over de spreker
Frits van Oostrom is neerlandicus-mediëvist, universiteitshoogleraar te Utrecht, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en voorzitter van de canoncommissie. Hij spreekt en publiceert op het raakvlak van cultuurgeschiedenis, onderwijs en samenleving. Hij was gasthoogleraar aan Harvard University (1999), winnaar van de Spinozaprijs (1995) en van de AKO-Literatuurprijs voor zijn boek Maerlants wereld (1996). Zijn recente boek Stemmen op schrift werd genomineerd voor dezelfde prijs.

Amsterdamlezingen 2006-2007
De Universiteit van Amsterdam biedt jaarlijks een reeks lezingen aan over de stad Amsterdam. Het thema van dit seizoen is De inventieve stad. Onder leiding van bijzonder hoogleraar Grootstedelijke problematiek Paul Scheffer gaan prominente sprekers op dit thema in.


Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam Toegang vrij; aanmelden is echter raadzaam. Plaatsen kunnen worden gereserveerd via www.uva.nl/adamreeks. Meer informatie over de canon van Nederland: www.entoen.nu.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.