TROS

Afdeling Marketing & Communicatie
Hilversum, 22-03-2007

Televisie
OPGELICHT?!
Uitzending dinsdag 27 maart
Nederland 1 - 21.05 uur

OPLICHTER LAAT KINDEREN IN DE KOU STAAN

Dinsdag 27 maart in OPGELICHT?! aandacht voor een handelaar die onder meer op de Miljonairsfair in Amsterdam prachtig designspeelgoed aanbiedt, waaronder een houten poppenhuis ter waarde van 1400 euro. De man laat klanten en hun kinderen echter in de kou staan. Als OPGELICHT?! in het verhaal duikt, blijkt de man een waslijst aan gedupeerde klanten en leveranciers te hebben. De totale schade van de praktijken van de handelaar bedraagt meer dan 200.000 euro. Politie en Justitie zijn al tijden naar hem op zoek, maar zonder resultaat. OPGELICHT?! ontdekt wel zijn onderduikadres en confronteert de man met zijn daden.

Verder in OPGELICHT?!: HONDERDEN AUTOKOPERS OPGELICHT Veel mensen zijn op zoek naar een betaalbare auto of motor. Op internet wemelt het dan ook van de advertenties. Een criminele organisatie heeft het echter gemunt op deze argeloze kopers. Het geld wordt betaald via een betrouwbare partij als een vervoerder of een bank, maar de auto wordt nooit geleverd. Honderden Nederlanders zijn inmiddels in de truc gestonken waar wereldwijd zo'n 400 miljard in omgaat. Docent Sociale Psychologie Rick van Baaren legt in OPGELICHT?! uit hoe het kan dat ondanks waarschuwingen en andere alarmbellen toch zoveel mensen in de trucs blijven trappen.

En: 3,7 MILJOEN EURO VERLIES DOOR PINFRAUDE
Volgens De Nederlandse Bank verdwijnt er jaarlijks meer dan 3,7 miljoen euro door middel van pinfraude. Oplichters weten veel verschillende manieren om aan een pincode te komen en plunderen vervolgens uw bankrekening. OPGELICHT?! toont aan hoe de verschillende trucs werken en hoe je je kunt wapenen tegen deze pinfraude.

Presentatie: Antoinette Hertsenberg