LLiNK

Rotterdam, 23 maart 2007


- PERSBERICHT -

LLinke Soep wordt knorrig

LLinke Soep, het programma met ballen, hakt, graait en scharrelt deze week om zich heen. Het is zo nu en dan een ware slachting. Zo gebeurt er wat in Utrecht waar Edo aan het graaien en snaaien slaat, in Amsterdam waar Marcel getuige is van een bloederige slachtpartij en in de rest van het land waar apparaten meedogenloos doorzoemen en Froukje rondscharrelt in het huis van een bekende blootloper. LLinke Soep is op dinsdag 27 maart om 20.55 uur te zien bij LLiNK op Nederland 3.

Wie op de fiets kriskras door Nederland rijdt, zou in theorie het constante rumoer van al dan niet vrolijk geknor moeten horen. Er lopen immers 12 miljoen varkens in ons land rond, slechts 4 miljoen minder dan er mensen wonen en die laatste diersoort ontmoeten wij op zo'n fietstocht ook te pas en te onpas. Dat we de varkens nauwelijks zien of horen, komt natuurlijk doordat wij onze gekrulstaarte vrienden in groepen hebben opgesloten. 5,5 miljoen exemplaren zien we echter wel op regelmatige basis, maar dan in stukken, in de schappen van de slager of de supermarkt.

Edo gaat eens poolshoogte nemen hoe het met de behuizing en het algehele welzijn van het varken gesteld is. Aanleiding daarvoor is een milieukeurmerk voor varkensvlees, dat de Keurslagers in Nederland willen introduceren. Via dat keurmerk zegt men de kwaliteit van het varkensvlees te willen verbeteren. De vraag is natuurlijk: wat hebben de varkens er aan? Verbetert het leven vóór de slacht er wezenlijk door? Of zorgt zo'n merk alleen maar voor een malsere karbonade?

Er wordt wat afgeslacht in deze aflevering van LLinke Soep. Razende reporter Marcel is voor de deur van een biologische slager in Amsterdam getuige van de slacht van een koe. Daar heeft de slager overigens weinig mee van doen. Het is de actiegroep Respect voor Dieren die daarvoor verantwoordelijk is. De koe is een als slachtvee gekostumeerd lid van de actiegroep en ligt zieltogend op de grond, na te zijn geslacht door een als slager verklede collega. De omgeving rond het kadaver wordt afgezet met rood-witte linten. Hiermee wil de actiegroep haar mening kracht bij zetten dat diervriendelijk slachten niet bestaat en dat het zowel bij biologisch slachten als 'gewoon' slachten om moord gaat. De actie van de veganisten roept nogal felle reacties op, maar dat lijkt juist de bedoeling te zijn. Komt de boodschap van Respect voor Dieren over? De biologische slager voor wiens deur nu een plas bloed ligt, lijkt niet erg onder de indruk.

We zijn een gemakszuchtig volkje. Niet alleen willen we voor elk wissewasje in huis het liefst een apparaat hebben, we zetten die dingen 'voor het gemak' ook nooit uit. In een gemiddeld huishouden staan maar liefst dertig apparaten op de stand-by stand. Van dvd-spelers en tv's tot telefoonopladers, computers en printers. Die apparaten tezamen gaan in de stand-by stand lekker door met stroom verbruiken. Veel mensen weten niet dat hun energierekening daardoor jaarlijks met ¤ 100,- oploopt. De hamvraag is echter: is al dat sluipverbruik belastend voor het milieu en heeft het dus zin om je computer tijdens de lunchpauze uit te zetten? Aan Froukje de schone taak om dat eens haarfijn uit te pluizen. En nu ze toch bezig is, brengt ze ook nog een onaangekondigd bezoekje aan wat willekeurige huishoudens. Ze vraagt de mensen of ze spaarlampen gebruiken en hoe zij omgaan met energie.

Met een aflevering van het BNN programma 'Try before you die' maakte hij zich redelijk onsterfelijk door voor de ogen van tennisdiva Maria Sharapova te streaken op de tennisbaan van Wimbledon. Televisiepresentator en radio-dj Sander Lantinga wordt door Froukje aan de tand gevoeld over zijn groene gedrag. Hij blijkt zowaar geen auto te bezitten en in zijn koelkast bevinden zich allerlei groene producten. Sander scoort daarmee dus al goed, maar blijkt ook op andere vlakken behoorlijk groen uit te slaan.

Los van de koeien en varkens zijn en blijven wij een volk van aardappeleters. Daar kon Vincent van Gogh al niet omheen en is heden ten dage nog altijd een waarheid als een koe. Alleen heeft de aardappel zelf een ietwat andere vorm aangenomen. Zo houden wij er tegenwoordig van de knollen te nuttigen in de vorm van een gefrituurde, dun geschaafde schilfer: de chip. En wat blijkt? Ook chips bestaan er in duurzame vorm. Mooi testmateriaal dus voor Edo, die wat nietsvermoedende bezoekers van café De Potdeksel in Utrecht trakteert op drank met aardappelschijfjes. Hij doet dat tijdens de wekelijkse vrijdagmiddagborrel, zodat niemand in de gaten heeft, dat het hier een test betreft. Er zijn drie bakjes waar uit gegraaid kan worden, gevuld met de alom bekende Lay's chips, de ambachtelijke chips van Hoeksche en de biologische chips van Tra'fo. Welk bakje zal het eerste leeg zijn? De uitslag is verrassend.

LLinke Soep op radio, tv en internet.
Radio 1: iedere vrijdag om 20.00 uur.
Nederland 3: dinsdag 27 maart om 20.55 op Nederland 3. Internet: iedere dag vers

LLinke Soep is een programma van LLiNK. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. LLiNK zendt uit op Nederland 2 en 3, Radio 1, 3FM, Radio 5 en www.LLiNK.nl.


------------------------------------------


- EINDE PERSBERICHT -