Senternovem


Nieuws

27-03-2007 | Ademende ramen voor een gezond binnenklimaat

De kwaliteit van de binnenlucht in Nederlandse woningen is vaak onder de maat. Dat geldt zeker voor woningen die in het verleden zijn nageïsoleerd. In woningen met mechanische ventilatie is het ventilatiesysteem vaak zo vervuild dat de lucht niet meer voldoende wordt ververst. Ademende ramen bieden dan een oplossing. Deze ramen zijn een ontwerp van Jon Kristinsson en Noor van Andel. Dit idee kreeg in 2005 subsidie van het programma EOS voor de productie van de eerste
1.000 exemplaren. Nu komen de ramen commercieel op de markt. Ademende ramen worden in de gevels van woningen geplaatst. Deze ramen zorgen voor de gewenste ventilatie zodat een gezond binnenklimaat ontstaat met een minimum aan energieverlies. Het raam bestaat uit twee ventilatoren die tegengestelde luchtstromen opwekken, met daartussen een zogeheten 'dunne-draadwarmtewisselaar'. Deze onttrekt warmte aan de afgevoerde lucht en staat de warmte weer af aan de binnenkomende, koude lucht.

Hoog rendement
Bijzonder is het extreem hoge rendement waarmee dit gebeurd in verhouding tot het lage temperatuurniveau: een
dunne-draadwarmtewisselaar kan binnenkomende lucht van 0 °C verwarmen tot 19 °C met uitgaande lucht van 20 °C.
Het hoge rendement haalt de dunne-draadwarmtewisselaar dankzij de 15 kilometer koperdraad van 0,1 mm dikte die in 28 lagen is aangebracht. Ook de vier temperatuursensoren en een 'slimme' microprocessor dragen hieraan bij. Deze kunnen permanent de ventilatierichting en snelheid aanpassen om een optimale binnenluchtkwaliteit en warmteoverdracht te krijgen. De maximale verversingscapaciteit van een ademend raam is 50m3 per uur. Dat is genoeg voor twee mensen. Grote voordelen van ademende ramen zijn verder de zeer lage geluidsproductie en het niet nodig zijn van luchtkanalen. De systemen zijn bovendien makkelijk te combineren met bestaande ventilatiesystemen voor keukens en badkamers. Ademende ramen zijn overigens niet alleen geschikt voor koude klimaten. In warme klimaten kunnen ze zorgen voor koeling, door het systeem eenvoudigweg om te draaien.

Demonstratie
De ramen zijn voor het eerst in een demonstratieproject van Woningbouwvereniging Woonunie uit Deventer toegepast. Daarnaast zijn de ramen van ontwerper Jon Kristinsson, geplaatst in het onlangs verbouwde provinciehuis van Overijssel om een optimale en gezonde directe ventilatie met buitenlucht per woon/werkruimte mogelijk te maken zonder onnodig warmteverlies en zonder onnodige kosten in materiaal en ruimte voor een ingewikkeld stelsel van luchtkanalen. Brink Climate Systems gaat de vraaggestuurde ademende ramen nu commercieel in productie nemen om een alternatief te bieden voor gebalanceerde ventilatie. Het raam kan ook goed worden toegepast bij renovatieprojecten. Zodra de ramen in de loop van 2007 op de markt worden gebracht, komen de gelijkwaardigheidsverklaringen voor de EPC-berekening beschikbaar.