Senternovem


Nieuws

27-03-2007 | Schoonmaken is gezond

Micro-organismen zijn mede verantwoordelijk zijn voor klachten zoals irritaties van slijmvliezen en ogen, hoofdpijn en vermoeidheid. Goed schoonmaken is dan het devies. Schoonmaken van klimaatinstallaties bijvoorbeeld voorkomt dat deze een bron worden voor verontreiniging door micro-organismen. Een schone klimaatinstallatie zorgt bovendien voor energiebesparing. Met een ontwerp waarbij rekening gehouden wordt met schoonmaakonderhoud kunnen de totale gebouwkosten tien tot twintig procent lager zijn dan van een traditioneel gebouw. In het cahier 'Schoonmaak van gebouwen: ontwerp en uitvoering' uit de serie 'Praktijkboek Gezonde Gebouwen' van ISSO en SBR wordt geschetst waarom schoonmaken gezond is. Schimmels, bacteriën, huisstofmijt en hun uitscheidingsproducten (met soms giftige bestanddelen) vormen stofdeeltjes of zitten er aan vast. Zolang stof op een kast of plint ligt, kan het weinig kwaad. Maar stof op vloeren, op bureaus en in stoelbekleding wordt regelmatig opgewerveld. Luchtreinigers (ook lokale) verbeteren de situatie nauwelijks. Bovendien ligt er tien tot honderd keer zoveel stof op oppervlakken dan er in de lucht zweeft. Dat maakt schoonmaken het meest effectief om deze biocontaminanten te bestrijden.
Al bij het opstellen van een Programma van Eisen moet aandacht zijn voor goed schoonmaakonderhoud. Afwerkmaterialen, de plaats van een entree en de plaats van in- en uitblaasopeningen van de klimaatinstallaties kunnen van grote invloed zijn op het schoonmaakonderhoud en de middelen die daarbij gebruikt kunnen dan wel moeten worden. Dat geldt zowel voor het interieur als het exterieur.

Verlaging exploitatiekosten
Bij DBFM-contracten, waar één partij verantwoordelijk is voor het Design, Build, Finance and Maintaining, is schoonmaakbewust ontwerpen mede een uitgangspunt om de exploitatiekosten binnen de perken te houden. De totale kosten voor een schoonmaakvriendelijk gebouw (inclusief ontwerp, bouw, financiering, schoonmaak, onderhoud en sloop) kunnen tien tot twintig procent lager zijn dan voor een traditioneel gebouw (uitgaand van een levensduur van 50 jaar). Daar komen dan nog de overige voordelen bij: gezondheidswinst en hogere productiviteit.. Schoonmaken van installatieonderdelen leidt bovendien tot energiebesparing en dus lagere energielasten. De Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) en de Vereniging Schoonmaak Research (VSR) bieden praktische handvatten en oplossingen in hun uitgave 'Schoonmaakbewust ontwerpen'.

Controle en reiniging
Het schoonhouden van klimaatinstallaties is niet alleen belangrijk voor kantoren maar ook voor woningen. Ventilatiekanalen, roosters en radiatoren zijn plaatsen waar stof zich snel ophoopt. De publicatie van ISSO en SBR geeft richtlijnen voor (visuele) inspectie van de installatieonderdelen. Regelmatig reinigen van de onderdelen voorkomt vervuiling. Onderdelen van de luchtkanalen die gevoelig zijn voor het verzamelen van stof moeten jaarlijks selectief geïnspecteerd moeten worden. Denk daarbij aan naverwarmers, honingraatbrandkleppen en de achterkant van toe- of afvoerroosters. De luchtkanalen zelf moeten jaarlijks uitwendig en inwendig (op twee tot vier representatieve plaatsen) gecontroleerd worden op verontreiniging, corrosie, groei van micro-organismen en loslaten van eventueel aanwezige inwendige isolatie. De controle kan bijvoorbeeld plaatsvinden met een endoscoop.

Meer informatie
Het Infoblad 'Binnenmilieu en gezondheid' geeft een overzicht van diverse opnamemethodieken voor de gezondheidssituatie in een gebouw. Meer informatie vindt u ook op:

* Website gezonde gebouwen: www.gezondegebouwen.nl
* Website Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten: www.osb.nl

* Website Vereniging Schoonmaak Research: www.vsr-org.nl