NEN


Kwaliteit onderwijs en trainingen

maandag 26 maart 2007, 14:31

Bij een training of onderwijs is het niet alleen van belang te weten welke kennis wordt overgedragen. Ook is het belangrijk te weten of de kennisoverdracht wel efficiënt verloopt. Om de kwaliteit en de effectiviteit van een training of een opleiding te kunnen vaststellen heeft NEN een commissie opgericht die de ontwikkelingen gaat volgen van de internationale normcommissie 'Educational Services'.

Deze ISO-commissie gaat mondiale normen maken voor het particulier onderwijs, particuliere opleidingen en trainingen. De normen zijn vooral bedoeld voor het beroepsonderwijs, incompanytrainingen en het talenonderwijs.

Het wordt steeds belangrijker om de kwaliteit van een opleiding of training vast te stellen. Voor de ISO-commissie ligt de nadruk dan ook op het maken van normen voor modellen en methoden en normen met gemeenschappelijke criteria om de kwaliteit en effectiviteit van opleidingen en trainingen te kunnen beoordelen. Deze normen kunnen ook gebruikt worden om de kwaliteit en de effectiviteit van een training te verbeteren. Met het toepassen van normen moet het kwaliteitsproces transparanter worden.

Belangstelling in Nederland
Op 22 februari 2007 heeft NEN een informatiebijeenkomst georganiseerd over de ISO-commissie Educational Services, waarbij vertegenwoordigers van 22 organisaties aanwezig waren. Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat de Nederlandse partijen geïnteresseerd zijn in normen die het eindresultaat van een opleiding of cursus eenduidig beschrijven. Vooral de klanten vinden dit van belang. Daarnaast was er interesse voor normen die de processen beschrijven om tot een bepaald resultaat te komen. In deze procesnormen is het onderwijzende personeel geïnteresseerd. Verder is er behoefte aan normen waarin minimale kwaliteitseisen worden geformuleerd. Met deze ISO-normen kunnen opleidingen in verschillende landen met elkaar vergeleken worden.

Educational Services
Het initiatief voor de internationale commissie kwam van het Duitse normalisatie-instituut DIN. In november 2006 heeft ISO deze commissie officieel geïnstalleerd. Twaalf landen, waaronder Groot Brittannië, Australië, Duitsland en Spanje, gaan hierin participeren. Ook in Nederland is er belangstelling voor deelname. In maart 2007 is dan ook de NEN-normcommissie 'Educational Services' opgericht. Om tot goede normen te komen is het van belang dat de hele onderwijsketen vertegenwoordigd is in de normcommissie. De brancheorganisatie PAEPON/FOTIN en Capgemini Academy hebben zich al aangemeld.

Voor meer informatie over de normcommissie kunt u contact opnemen met Jan Rietveld, telefoon (015) 2 690 376 of e-mail jan.rietveld@nen.nl.