College voor zorgverzekeringen

Persberichten Print deze pagina

CVZ doet aanbevelingen voor zorgpakket in 2007 en 2008

Publicatiedatum: 27-03-2007
Publicatienummer: 07/01

Pakketadvies bevat doorlichting van Zorgverzekeringswet- en AWBZ-pakket

Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft het Zorgverzekeringswet- en AWBZ-pakket doorgelicht en adviseert om een aantal zorgvormen in te laten stromen of juist uit het verzekerde pakket te halen. In het pakketadvies doet het CVZ onder meer het voorstel om eenvoudige mobiliteitshulpmiddelen (zoals de rollator) niet langer te vergoeden en om medicatie tegen slaap- en angststoornissen te beperken. Maar bijvoorbeeld ook om fysiotherapie bij incontinentieklachten op te nemen in het basispakket en voor een aantal indicaties stamceltransplantaties aan te merken als te verzekeren zorg. Dit staat in het Pakketadvies 2007, dat het CVZ op 27 maart aan minister Klink van VWS aanbiedt.

Om te zorgen dat verzekerden nu en in de toekomst de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben, beoordeelt het CVZ nieuwe en bestaande zorg op grond van een aantal criteria. Het CVZ kijkt daarbij naar de noodzakelijkheid, effectiviteit, kosteneffectiviteit en uitvoerbaarheid van de zorg. Vervolgens adviseert het CVZ om zorgvormen in het basispakket op te nemen of ze er juist uit te verwijderden.

In- en uitstroomadviezen CVZ
In het Pakketadvies 2007 geeft het CVZ adviezen aan de minister van VWS om bepaalde zorgvormen in of uit het verzekerde pakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw) en AWBZ te laten. Het CVZ geeft onder meer de volgende in- en uitstroomadviezen:

* Eenvoudige mobiliteitshulpmiddelen niet langer vergoeden. Voor een deel van de loophulpmiddelen, zoals loopstokken en rollators geldt dat zij algemeen gebruikelijk zijn: deze middelen zijn breed verkrijgbaar en horen min of meer bij het dagelijks leven in een bepaalde levensfase (zoals de leesbril). Ook kunnen deze middelen vanwege de lage kosten in veel gevallen voor eigen rekening komen. Bovendien is bij gebruik korter dan 6 maanden een aantal mobiliteitshulpmiddelen verkrijgbaar via de AWBZ-uitleen. Uitzonderingen hierop vormen de blindentaststok en de loopwagen: het CVZ adviseert om deze niet algemeen gebruikelijke hulpmiddelen in het te verzekeren pakket te laten.

* Bekkenfysiotherapie bij incontinentieklachten opnemen in het te verzekeren pakket.
Dit is de beste behandeling tegen incontinentie en bovendien bespaart het uitgaven aan incontinentiematerialen.
* Medicatie tegen slaap- en angststoornissen (Benzodiazepinen) alleen nog vergoeden bij (drie) indicaties waarvoor chronisch gebruik noodzakelijk is.
Deze middelen worden ten onrecht vaak langdurig gebruikt. Terwijl bij langdurig gebruik de werkzaamheid afneemt en de medicijnverslaving toeneemt. Kortdurend medisch noodzakelijk gebruik komt voor eigen rekening. Doordat de behandelduur dan meestal beperkt blijft tot maximaal 1 maand, bedragen de kosten hiervoor eenmalig 12 tot 16 euro per gebruiker voor de hele ziekteduur.

Standpunten CVZ
Naast adviezen bevat het CVZ-rapport ook bindende uitspraken waarin het CVZ aangeeft of specifieke zorg op grond van de stand van de wetenschap én de praktijk wel of niet tot het verzekerde pakket behoort. Het gaat om de volgende standpunten:

* dat voor 12 indicaties stamceltransplantaties aangemerkt word als te verzekeren zorg;

* het invriezen van semen in geval van behandelingen die onvruchtbaarheid tot gevolg hebben tot de te verzekeren zorg behoort;

* vroege neurostimulatie bij kinderen in coma tot de te verzekeren zorg behoort;

* spinal cord stimulation (ruggenmergstimulatie) bij chronische pijn tot de verzekerde zorg behoort;

* de Ness Handmaster (een verstevigde orthese) niet valt onder de te verzekeren zorg omdat de effectiviteit onvoldoende is aangetoond;
* heupbeschermers niet vallen onder de te verzekeren zorg omdat deze onvoldoende effectief zijn in de praktijk;

* kunst- en steunharten als bestemmingstherapie ( dat wil zeggen als definitieve behandeling en niet als tijdelijke overbrugging tot transplantatie) nog onvoldoende effectief zijn en dus niet behoren tot de te verzekeren prestaties.

Verder adviseert het CVZ aan de minister van VWS:
* voorlichting te (laten) geven over de mogelijkheden en onmogelijkheden van stamceltransplantaties;
* het afstaan van navelstrengbloed aan de publieke weefselbank te bevorderen;

* onderzoek naar leefstijlinterventies voor patiënten met diabetes en overgewicht te stimuleren;

* de AWBZ-functies behandeling en begeleiding opnieuw te definiëren.

Kosten verzekerde zorg
In de periode 2000 tot en met 2005 zijn de uitgaven voor de collectief verzekerde zorg (Ziekenfondswet en AWBZ) gestegen van 27,6 miljard naar 41,5 miljard euro. Ook de komende jaren blijven de kosten van de verzekerde zorg stijgen: voor de periode 2008-2011verwacht het CVZ een toename van circa 5,5 procent per jaar.

Zie ook: Rapport pakketadvies 2007
Download dit document PERSBERICHT
(PDF DOCUMENT - 93 KB)

Contact:
drs. M. Geldof (alleen pers) - Afdeling Communicatie & Informatie (020) 797 8235, MGeldof@cvz.nl

Rapportages en signalementen
Rapporten
Rapportages en signalementen
Circulaires
Uitvoeringsregels voor verzekeraars
Persberichten
Informatie voor de media
CFH-rapporten
Beoordeling van geneesmiddelen
Themasites
Gericht op de professionals
GIP-publicaties
Gebruik van genees- en hulpmiddelen
Publieksfolders
Om aan verzekerden uit te reiken
Discussieforum
Een besloten community
CVZ Magazine
Bedrijfsblad van het college
Links
Andere websites met relevante informatie

General information
The Dutch health care system