Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Consument & Geldzaken ziet geen heil in keurslijf feitenonderzoek beleggingspolissen

De Vereniging Consument & Geldzaken vindt dat het feitenonderzoek naar beleggingspolissen dient te worden uitgevoerd zonder voorwaarden vooraf. De consumentenorganisatie heeft dit laten weten aan Minister van Financiën Bos. In een brief aan de Tweede Kamer liet Minister Bos vorige week weten dat de taakopdracht voor de uitvoering van dit onderzoek gebonden is aan de voorwaarde dat de uitkomst van het onderzoek de categorale klachtenbehandeling via het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID) mogelijk maakt. De consumentenorganisatie vreest dat daarmee van een open en eerlijk onderzoek naar de feiten rondom beleggingspolissen geen sprake meer zal zijn.

De Vereniging Consument & Geldzaken leest in de voorwaarde dat verzekeraars vooraf akkoord moeten gaan met de uitkomst van het onderzoek. Het zijn immers verzekeraars die hun medewerking zullen moeten verlenen aan een categorale oplossing via het Klachteninstituut KIFID. 'Een typisch voorbeeld van te ver doorgeschoten poldercultuur die er blijkbaar rond het Ministerie van Financiën heerst', aldus woordvoerder Weenink van Consument & Geldzaken. 'Een nog uit te voeren onderzoek waarbij het 'poldercompromis' al bij voorbaat ingebakken dient te zitten'. Volgens Consument & Geldzaken is de hele discussie rondom beleggingspolissen ook, ten onrechte, gecentreerd rondom de hoogte van de ingehouden kosten op deze polissen. De hoogte van die kosten zijn weliswaar van belang, maar zijn secundair ten opzichte van de vraag of verzekeraars informatieverplichtingen hebben geschonden en wat daarvan de juridische consequenties zijn. De beleggingspolisaffaire gaat niet over de vraag of afgehouden kosten misschien te hoog zijn of waren of juist niet, maar over vraag of circa 4 miljoen polishouders door toedoen van hun verzekeraar hebben gedwaald bij het aangaan van hun beleggingspolis. De jurisprudentie van de Hoge Raad op het punt van dwaling is al tientallen jaren consistent: een partij die zijn informatieplicht schendt, verschaft daardoor in beginsel zijn wederpartij (in casu de verzekeringsnemer) het recht om de vernietiging van zijn contract in te roepen. In dat geval dient alle betaalde premie te worden terugbetaald door verzekeraars, verhoogd met de wettelijke rente. 'Ongeacht of de beleggingspolisaffaire straks nu via de band van het KIFID wordt opgelost of dat toch de gang naar de gewone rechter noodzakelijk is, de jarenlange verzwijging van wezenlijke informatie door verzekeraars enerzijds en de dwaling bij polishouders anderzijds -twee kanten van dezelfde medaille- dienen centraal te staan', aldus woordvoerder Weenink van Consument & Geldzaken.

0-0-0

Noot voor de persmedia: nadere informatie over dit persbericht is te verkrijgen bij: Mr. Anton J. Weenink, juridisch adviseur van de Vereniging Consument & Geldzaken Tel.: 070-3819384 of 06-38062973

ABC Gebouw
Donker Curtiusstraat 7
1051 JL Amsterdam
Tel.:020-6849055
Juridische ledenservice Den Haag
Tel.:070-3819384