Gemeente Delft

Verwijderingsactie weesfietsen in stationsgebied

De gemeente houdt in april éénmalig een omvangrijke verwijderingsactie op weesfietsen in het stationsgebied. Hierbij worden àlle fietsen gemerkt. Fietsen die na 28 dagen niet zijn gebruikt, worden verwijderd. Met deze actie hoopt de gemeente het aantal beschikbare fietsparkeerplekken in het stationsgebied te vergroten.

De eerste week van april krijgen de ongeveer 3000 fietsen in het stationsgebied door het wiel een bandje dat over het spatbord heen wordt vastgemaakt. Bij het wegrijden van de fiets breekt het bandje. Achtentwintig dagen na het merken van de fietsen, zullen de ongebruikte fietsen worden verwijderd. Gedurende de maand april controleert de gemeente tussentijds vier keer om een inschatting te maken van het aantal weesfietsen. De verwijderde weesfietsen gaan naar het depot aan de Houttuinen. Daar worden ze minimaal drie maanden bewaard. Als de fiets dan nog niet is opgehaald door de eigenaar, wordt de fiets gedemonteerd en gebruikt voor het Afrika-bike project.

De gemeente controleerde al op weesfietsen. Alleen werden dan die fietsen gemerkt waarvan de controleur vermoedde dat het om een weesfiets ging. Bijvoorbeeld omdat de fiets met lege banden stond of omdat er onkruid langs de fiets groeide. In 2006 werden er uiteindelijk 373 weesfietsen uit het stationsgebied verwijderd. De resultaten van de verwijderingsactie in april zullen gebruikt worden om de beide aanpakken te evalueren.

Noot voor de redactie,

Gemeente Delft