Time : 10:24:50
Date : 27 March 2007
Sender Name: Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen

Minaraad en Vlor pleiten voor educatie voor duurzame ontwikkeling

De Minaraad en de Vlor hebben voor het eerst samen een advies uitgewerkt! Ze dachten samen na over de kansen en mogelijkheden voor educatie voor duurzame ontwikkeling (EDO) in het leerplichtonderwijs in Vlaanderen.

De Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen (Minaraad) en de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) vinden dat educatie voor duurzame ontwikkeling thuishoort in het leerplichtonderwijs. Maar het hoeft geen nieuw vak op school te zijn. Aandacht voor duurzame ontwikkeling is een principe dat in een brede waaier van educaties aan bod kan en moet komen. Gezondheidszorg, burgerzin, natuur- en milieueducatie, enzovoort kunnen evenzoveel invalshoeken zijn die 'duurzame ontwikkeling' vanuit hun eigen identiteit belichten. Daarbij zijn dwarsverbanden tussen verschillende educaties essentieel om van educatie voor duurzame ontwikkeling te kunnen spreken. In de vakoverschrijdende eindtermen in het secundair onderwijs zijn al belangrijke aanzetten gegeven.

Drempel tussen scholen en partners verlagen

Verschillende partners, zoals milieu- en natuurorganisaties, niet-gouvernementele organisaties, overheidsinstellingen, enz. bieden scholen projecten, informatiecampagnes, educatieve pakketten of cursussen aan, die gericht zijn op educatie voor duurzame ontwikkeling. Een betere afstemming tussen deze partners is nodig om een divers aanbod te kunnen bieden waaruit scholen kunnen kiezen. Deze partners moeten beter kunnen inspelen op de noden van de scholen. Inhoudelijk beschikken ze over de deskundigheid om uitstekende materialen en activiteiten te ontwikkelen. Maar om hun materiaal en hun begeleide activiteiten in een schoolomgeving te kunnen brengen, hebben ze de specifieke deskundigheid van de onderwijsverstrekkers nodig. Door samen te werken kunnen de inspanningen en expertise gebundeld worden: een belangrijke meerwaarde.

Scholen en potentiële partners vinden elkaar nu vaak niet. Een betere informatiedoorstroming naar de scholen over het aanbod van de partners moet deze drempel verlagen. Ook een betere kennis bij de partners over de eigen aanpak in een school, zal de samenwerking vooruithelpen. De begeleidingsdiensten van de netten zijn hier een belangrijk aanspreekpunt. De overheid kan een handje toesteken door te investeren in de samenwerking aan de aanbodzijde en door langdurige samenwerkingsverbanden mogelijk te maken.

Minaraad en Vlor: een gezamenlijk advies

De Minaraad en de Vlor onderschrijven samen de grote lijnen van het 'VN-decennium voor educatie voor duurzame ontwikkeling'. Ze vragen hun bevoegde ministers om te communiceren over het decennium en over het engagement van de Vlaamse overheid voor educatie voor duurzame ontwikkeling. Ze hopen dat een breed en permanent debat op gang komt over de implementatie van het VN-decennium op Vlaams niveau. De bevoegde ministers dragen een bijzondere verantwoordelijkheid voor de implementatie van educatie voor duurzame ontwikkeling, maar een gedegen implementatie kan pas als iedereen samenwerkt: overheidsinstellingen, bedrijfsleven, NGO's en de civiele maatschappij. Zoals steeds zijn er financiële middelen nodig om dit alles tot een goed einde te brengen. Of moet er eerder van een goed begin gesproken worden: 'onder weg naar een duurzame ontwikkeling'?

Bron: Gezamenlijke advies van Minaraad en Vlor, over educatie voor duurzame ontwikkeling, 22 maart 2007.

Bijlage ook beschikbaar bij dit persbericht op de website www.pressreleases.be

Contact:
Anneleen De Smedt (Minaraad)
02 558 01 36 -
anneleen.de.smedt@minaraad.be;

Bruno Paternoster (Vlor)
02 227 13 41 of 0476 76 92 13
bruno.paternoster@vlor.be;

Patrice Caremans (Vlor)
02 227 13 46
patrice.caremans@vlor.be.

URL: http://www.minaraad.be http://www.vlor.be
Picture: (None)
Attachments: Ignace_20070327_101303_34_Att_1.pdf

Translations: (None)

Link to Press Release - NL