Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht / Almelo, 27 maart 2007

In strijd tegen obesitas

Zwanenberg-directeur Lotgerink breekt lans voor proteïnerijk dieet

"De mogelijkheden van een dieet dat rijk is aan proteïnen en arm is aan vet aan koolhydraten, worden onvoldoende over het voetlicht gebracht en onvoldoende toegepast in de strijd tegen overgewicht." Dat betoogde directeur Ronald Lotgerink van Zwanenberg Food Group maandag tijdens de opening van de Food Week die in de Utrechtse Jaarbeurs wordt gehouden. Zwanenberg brengt zelf ook vleeswaren op de markt die in een zgn. 'High Protein Diet' passen.

Obesitas is een zeer snel groeiend probleem in diverse welvarende delen van de wereld. In de Verenigde Staten explodeerde de situatie al in de periode 1985 - 1995, en anno 2005 kampt in ten minste vijftien Amerikaanse staten meer dan een kwart van de mensen met ernstig overgewicht (Body Mass Index van boven de 30). In Europa is een vergelijkbare tendens zichtbaar.

Niet alleen het feit dat steeds meer mensen (veel) te zwaar zijn is volgens wetenschappers en medici zorgwekkend, maar vooral het hoge tempo waarin dit fenomeen zich aan beide zijden van de oceaan voltrekt. Ook bij kinderen neemt overgewicht epidemische vormen aan; in Nederland heeft één op de zeven kinderen ermee te kampen en 30% van hen blijft ook als volwassene te zwaar.

Proteïnerijk voedsel

"Hoe kon dit gebeuren?", zo vroeg Zwanenberg-directeur Lotgerink zich af. "Het simpele antwoord is uiteraard: we eten en drinken te veel, en we bewegen te weinig. Maar de realiteit is gecompliceerder. Lang geleden hield de mens zich primair in leven met proteïnerijk eten: vlees, vis, noten en fruit. In de natuur reguleert het lichaam zichzelf; overgewicht is er geen issue."

"In de geïndustrialiseerde samenleving echter begonnen de koolhydraten aan een ware opmars. Koolhydraten zijn er in drie vormen: 'simple carbohydrates' die voorkomen in suiker, honing en vruchtensappen; 'refined carbohydrates' zoals die voorkomen in gebak, brood en pasta (meelproducten); en 'complex carbohydrates' die onder andere in groenten voorkomen. "Een overschot aan de 'simple' en 'refined' varianten van de koolhydraten zijn voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor onze gemiddelde gewichtstoename."

"Microvoeding (vitamines en mineralen) zorgt voor bescherming; macrovoeding levert energie en zorgt voor de opbouw van lichaam en vetreserves. In macrovoeding wordt voorzien door koolhydraten, vetten en proteïnes. Proteïnes zorgen voor spieropbouw", zo legde Lotgerink uit. "Nu is het zo dat 70 tot 80% van het voedsel dat wij tot ons nemen, bestemd is voor het lichaam in ruste. Slechts 20 tot 30% wordt 'verbruikt' tijdens sport en spel. Je valt dus bij een regulier dieet al gauw in de zgn. 'Diet Trap': als je 10% wilt afvallen, kun je nooit meer terug naar je oude voedselinname", aldus Lotgerink, die zelf tientallen kilo's afviel dankzij een combinatie van een High Protein Diet en veel bewegen.

Waarin zit nu die heilzame werking van proteïne? Lotgerink: "Eén gram vet levert negen calorieën, één gram koolhydraten levert vier calorieën, en één gram proteïnes levert eveneens vier calorieën. Maar proteïnes hebben een zogenoemd 'thermogeen' effect van 20 tot 30%: dat wil zeggen proteïne verbrandt calorieën en vermindert vetopslag. We moeten dus méér proteïnerijke producten eten zoals ham, soja en zalm. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat met een High Protein Diet (met weinig vet en weinig koolhydraten) uitstekende resultaten worden geboekt als het gaat om gewichtsafname. Proteïnes leveren minder calorieën dan vet, geven een sneller gevoel van verzadiging, er is geen sprake van spierafbraak, en proteïne heeft het al genoemde thermogene effect."

Zwanenberg speelt hierop in met proteïnerijke producten met minder vet, zoals bijvoorbeeld Linera achterham.