Ingezonden persbericht


Persbericht
ARNHEM, 27 MAART 2007

Gedeputeerde Peters ontvangt De Groene Paragraaf

STATENAKKOORD MOET GROENE INSLAG KRIJGEN

Op woensdag 28 maart ontvangt Theo Peters, gedeputeerde èn leider van de provinciale collegeonderhandelingen, uit handen van zes natuur- en milieuorganisaties De Groene Paragraaf. Deze bevat tien speerpunten die in het Statenakkoord zouden moeten worden opgenomen, om Gelderland te behouden als groene provincie.

Gelderland is een groene provincie met veel natuur, cultuurhistorie en mooie landschappen. Uit onderzoek wordt steeds duidelijker hoe belangrijk natuur, milieu en landschap zijn voor de economische ontwikkeling van Gelderland en voor de gezondheid en welbevinden van de Gelderse burger. Het is daarom van het grootste belang om Gelderland groen en gezond te houden. Landschapsbeheer Gelderland, Geldersch Landschap en Kasteelen, Natuurmonumenten Gelderland, Staatsbosbeheer regio Oost, IVN Consulentschap Gelderland en de Gelderse Milieufederatie willen hier samen met de provincie aan werken.

De drie belangrijkste punten uit De Groene Paragraaf zijn:
· Het realiseren van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in Gelderland. Dit houdt onder meer in het openhouden van Groene Wiggen en Robuuste Verbindingszones;
· Meer provinciale regie in het ruimtelijk beleid. In een provincie met een krimpende bevolking, behoren gemeenten pas op de plaats te maken met de aanleg van woonwijken en bedrijventerreinen;

· Een ambitieus energie- en klimaatbeleid, door aan te sluiten bij de ambitie van het nieuwe kabinet.

De organisaties pleiten voor het aanstellen van een speciale gedeputeerde, die participatie van de burgers bevordert en concrete stappen zet om het gat tussen burger en provinciaal bestuur te dichten. Om die reden ook verwachten ze dat, in navolging van het nieuwe kabinet, de Statenleden in de eerste honderd dagen van de Statenperiode een dialoog aangaan met de samenleving. Als vertegenwoordigers van een groot aantal Gelderse burgers zijn de zes groene organisaties daartoe bereid daarin te participeren.

De Groene Paragraaf wordt aangeboden aan Theo Peters, Gelders gedeputeerde en leider van de collegeonderhandelingen
Tijd: Woensdag 28 maart, om 15.00 uur
Locatie: Golden Tulip Hotel Arnhem-Velp
Adres: President Kennedylaan 102, 6883 AX in Velp, 026-3649849