Gemeente Hilversum

Noordwestelijk villagebied beschermd

27 maart 2007
Het Noordwestelijk villagebied is aangewezen als rijksbeschermd stadsgezicht. Dit hebben de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer bekendgemaakt.

Het gebied, dat kleinere en grotere villaparken omvat, dankt de aanwijzing aan haar grote stedenbouwkundige, landschappelijke, architectuur- en cultuurhistorische kwaliteit. Als gevolg van de aanwijzing is het sinds 13 maart 2007 niet langer mogelijk vergunningsvrije bouwwerken te realiseren.

Aanwijzing van een rijksbeschermd gezicht heeft in eerste instantie symbolische waarde: de rijksoverheid geeft er mee aan dat de cultuurhistorische, architectuurhistorische en landschappelijke waarden in het gebied bescherming behoeven. In de vorm van bestemmingsplannen en eventueel welstands- en beeldkwaliteitsplannen wordt die bescherming vervolgens uitgewerkt in concrete maatregelen. De rijksoverheid en de provincie toetsen of een bestemmingsplan voldoende beschermend is. Is dat het geval, dan zijn de eventuele gevolgen klein. De ontwikkelingsmogelijkheden in het bestemmingsplan zijn dan voldoende afgestemd op de genoemde waarden in het gebied. Voor het geval het bestemmingsplan niet voldoende beschermend is, moet de gemeente het bestemmingsplan aanpassen. Die aanpassing kan van invloed zijn op de mogelijkheden van de eigenaar om verder te ontwikkelen. De eventuele aanpassing van een bestemmingsplan vereist een zorgvuldige afweging tussen de belangen van de eigenaar enerzijds en andere waarden en belangen anderzijds. In het geval van het Noordwestelijk villagebied heeft dat geresulteerd in uitgebreid overleg met de wijkbewoners en de, inmiddels door de gemeenteraad vastgestelde, Visie Noordwestelijk villagebied.

De Parken
De ministers van OC&W en VROM hebben eerder aangegeven dat het oude bestemmingsplan Villagebied, deelgebied 1 (de Parken) onvoldoende beschermt. Onlangs heeft de Raad van State namelijk de woonbestemmingen voor dat gebied vernietigd, als gevolg waarvan tijdelijk het oude - minder beschermende - bestemmingsplan Villagebied (1997) van kracht is. Op het moment dat de provincie een nieuw besluit neemt over de woonbestemmingen in De Parken, treedt ook voor dat deelgebied het nieuwe bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied in werking. Naar verwachting zal dat binnen een paar maanden het geval zijn.
In de tussentijd geldt er voor het gebied De Parken een voorbereidingsbesluit dat op 16 maart 2007 in werking is getreden. Hierdoor kunnen bouwaanvragen in dat gebied, die niet passen in het nieuwe, beschermende ruimtelijk beleid, worden aangehouden en eventueel geweigerd.