Gemeente Hilversum

Eerste ster Keurmerk Veilig Ondernemen voor winkelcentrum

27 maart 2007
Ondernemers, gemeente, brandweer en politie in Hilversum, alsmede het Regionaal Platform Criminaliteitspreventie nemen structurele maatregelen om de veiligheid in winkelgebied Hilversum Centrum te vergroten. Om die reden ontvangt burgemeester E.C. Bakker van Hilversum op dinsdag 3 april de 'eerste ster' van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). Tijdens de bijeenkomst, die vanaf 18.00 uur plaatsvindt voor het politiebureau aan de Groest, zal het bord Hilversum Veilig Ondernemen worden onthuld. De partijen die samenwerken in het project keurmerk Veilig Ondernemen Winkelgebied Hilversum Centrum ondertekenen tevens het Convenant van het Keurmerk Veilig Ondernemen.

In december 2005 is het Winkelgebied Hilversum Centrum gestart met het Keurmerk Veilig Ondernemen. Ondernemers, gemeente, brandweer en politie en het Regionaal Platform Criminaliteitspreventie hebben sindsdien de handen ineengeslagen om criminaliteit en overlast aan te pakken. Om in aanmerking te komen voor het certificaat - de 'eerste ster' -moet een aantal stappen worden doorlopen, zoals een nulmeting, een samenwerkingsovereenkomst en een plan van aanpak. Op de lijst met actiepunten staan onder andere de aanpak van overlast door hangjongeren en overlast van fietsen en brommers in het winkelgebied.

Het Keurmerk Veilig Ondernemen voor winkelgebieden vloeit voort uit afspraken tussen het Platform Detailhandel en de ministeries van Justitie, Binnenlandse Zaken en Economische Zaken. Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, waarin werkgevers en werknemers in de detailhandel samenwerken, vervult een coördinerende rol. HBD-projectadviseur Jack Snijders: "In heel Nederland worden momenteel zo'n 200 winkelcentra veiliger gemaakt volgens de KVO-werkwijze. De ervaringen met het keurmerk bewijzen het succes van deze werkwijze. Schade vermindert aanzienlijk en het gevoel van veiligheid neemt in belangrijke mate toe."
Naast de KVO-projectbegeleiding organiseert het hoofdbedrijfschap voor ondernemers en werknemers trainingen op het gebied van winkelcriminaliteit. Bovendien heeft het HBD sinds begin dit jaar Slachtofferhulp Detailhandel opgezet. Bij traumatische gebeurtenissen in de winkel (overval, ongeval, sterfgeval of agressie) is via het nummer 0800 - 0801 gratis professionele ondersteuning binnen twee uur beschikbaar, 24 uur per dag, zeven dagen per week.