Gemeente Zwolle

Een nieuw hart voor Zwolle-Zuid


Datum uitgave: 27-03-2007
Stadsdeel Zwolle-Zuid (32.000 inwoners) krijgt een totaal vernieuwd winkelcentrum. Op woensdag 28 maart 2007 om 15.00 uur vindt de feestelijke start plaats van de herontwikkeling en uitbreiding van het winkelcentrum Zwolle-Zuid tot stadsdeelcentrum. De officiële handeling wordt verricht door wethouder Martin Knol. Dit integrale project (winkels, parkeren, woningen, openbare ruimte) wordt ontwikkeld door Provast in opdracht van Altera Vastgoed. De woningen worden door T&H Ontwikkeling gerealiseerd.

Total make over
Winkelcentrum Zwolle-Zuid (uit eind jaren tachtig) zal met een complete metamorfose worden aangepast aan de eisen van deze tijd. Dit betekent dat de nieuwbouw om het bestaande gebouw heen wordt 'gevouwen'. De huidige winkelstraat (Van der Capellenstraat) blijft bestaan, maar wordt versmald door nieuwbouw, waardoor een geheel nieuw architectonisch beeld ontstaat met een intieme sfeer. Het winkelcentrum, ontworpen door RPHS architecten, krijgt een complete nieuwe uitstraling met veel glas, hout en roodbruine bakstenen. Om het ook een echt hart van de wijk te maken zal er ook een groot aantal woningen op het centrum worden gebouwd. Tenslotte zal ook de complete openbare ruimte worden heringericht.

Als dit project begin 2009 wordt opgeleverd, is winkelcentrum Zuid uitgebreid met ca. 8.000 m2 en getransformeerd tot een volwaardig stadsdeelcentrum met een oppervlak van ca. 17.000 m2 winkels. Verder worden 132 woningen en een parkeergarage met 400 plaatsen toegevoegd. De Albert Heijn wordt uitgebreid met ruim 1.000 m2 en de EDAH omgevormd tot een Plus supermarkt. Belangrijke nieuwe huurders zijn o.a. Hema, DA, Vögele, Bonita, Vishandel Muys, Goudreinet, Beter Horen etc. Gezocht wordt nog in de volgende branches; lingerie, computer, bijous/accessoires, woondecoratie, reform en kleding. Om de bereikbaarheid te verbeteren, wordt de Oldeneelallee van een tweede rotonde voorzien. Zie ook http://www.winkelcentrumzwollezuid.nl.

Bellevue
Wonen op het hoogste niveau? In de hoogste woontoren van Zwolle (45 m) genaamd Bellevue gelegen in het hart van het winkelcentrum is dit mogelijk. Inmiddels is de verkoop van de woningen (prijzen van ¤ 252.000-334.000) op zaterdag 10 maart jl. gestart. De belangstelling voor deze eerste 32 woningen was boven verwachting, getuige de inschrijvingen. Bellevue biedt luxe, comfort, ruimte en een geweldig uitzicht over de Veluwe. Verkoop via Bramer Woningmakelaars. Zie ook http://www.bellevuewonen.nl/

Samenwerking
Deze complexe integrale herstructurering van winkelcentrum Zwolle-Zuid is in handen van Provast. In nauwe samenwerking gedurende de afgelopen vijf jaar is door Provast samen met de gemeente Zwolle, de eigenaar Altera, de winkeliers en omwonenden een prachtig plan tot stand gebracht. Voor de woningen is samengewerkt met T&H Ontwikkeling (een ontwikkelingscombinatie van DLH Ontwikkeling en Trebbe Bouw). De architect van Zwolle-Zuid is RPHS Architecten uit Voorburg. Aannemer Trebbe Bouw Oost & Noord zal het project realiseren. De verhuur van de winkels is in handen van Bramer Bedrijfsmakelaars. De belegger in Winkelcentrum Zwolle-Zuid blijft ook na de herontwikkeling Altera Vastgoed N.V.

Eerste put in plaats van eerste paal
Het groeiend milieubewustzijn heeft ons ertoe gebracht Zwolle-Zuid te voorzien van een duurzaam energiesysteem (warmte/ koude opslag 'WKO'). De officiële handeling voor de start bouw bestaat uit het slaan van de eerste WKO bron die voor een dergelijk systeem noodzakelijk is en staat zodoende in het teken van water en duurzaamheid. Naast het slaan van de eerste WKO put/bron, wordt door de betrokken partijen een aantal duurzame waterbronnen in Ghana aangeboden. Dit is tevens de basis voor de puttenspaaractie voor Ghana, die samen met de winkeliers van Zwolle-Zuid wordt georganiseerd om ook de inwoners van Zwolle-Zuid mee te laten sparen voor nog een paar extra bronnen. De uitvoering van dit "putten in Ghana programma" wordt verzorgd door Aqua for All ('A4A'), die het bij elkaar gespaarde bedrag verdubbeld. De spaaractie duurt een maand. Hierna wordt het totaal aantal waterputten voor Ghana bekendgemaakt. Zie ook http://www.aquaforall.nl/