Gemeente Sneek


Burgemeester Brok neemt rapport Commissie Cultuurbereik in ontvangst

Burgemeester drs. A.A.M. Brok ontving dinsdag 27 maart het rapport 'Van Stolling naar Stroming' van de Commissie Cultuurbereik. Het rapport is ook overhandigd aan minister R.H.A. Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en gedeputeerde H. Esmeijer van Gelderland. De burgemeester ontving het rapport als voorzitter van de onderhandelingsdelegatie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Deze onderhandelt namens ruim 450 gemeenten met het ministerie van OCW. De overhandiging vond plaats in het Koorenhuis in Den Haag.

De Commissie Cultuurbereik heeft de stand van zaken halverwege het Actieplan Cultuurbereik 2005-2008 onderzocht. Zij deed dit op verzoek van de VNG, het Interprovinciaal Overleg (IPO) en het ministerie van OCW. De commissie wilde weten of er door het Actieplan meer mensen betrokken worden bij kunst en cultuur en hoe het overheidsbeleid over dit onderwerp er in de toekomst moet uitzien.

De commissie concludeert dat het Actieplan voor nieuwe bewegingen in het culturele veld heeft gezorgd en adviseert dat dit in de toekomst wordt voortgezet. Deze dynamiek kan gestimuleerd worden door cultureel bewustzijn van twee kanten te versterken. Naast het verder stimuleren van de bewustwording van het publiek, moeten vertegenwoordigers van de gevestigde kunst en cultuur zich bewust worden van nieuwe vormen van kunst en aansprekende vernieuwingsmogelijkheden.

Gemeenten kunnen stimuleren dat kunst- en cultuurinstellingen structureel gaan samenwerken met bijvoorbeeld brede scholen, poppodia, buurtcentra, woningcorporaties en andere maatschappelijke instellingen. Op deze manier kunnen kinderen en jongeren in aanraking komen met kunst en cultuur. Bovendien wordt zo de participatie in wijken vergroot. Daarnaast moeten gemeenten er volgens de commissie voor zorgen dat initiatieven van onderop gezien en gestimuleerd worden.

Burgemeester Brok hoopt dat de komende vier jaar nog meer gemeenten zullen participeren in het actieplan Cultuurbereik, ook in Fryslân. "Yn it aksjeplan moat mear omtinken komme foar de Fryske taal yn de skeppende kultuer en it befoarderjen fan skriuwerstalint, sawol op it mêd fan poëzij, boeken as senario's."

© copyright 2007 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 28-3-2007