B EN W BERICHTEN 2007 - 11 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 27 MAART

Burgemeester

1. (27-03) Het college gaat ermee akkoord dat de burgemeester in 2007 deelneemt aan diverse vergaderingen van het Comité van de Regio's en gesprekken voert in Brussel met Europese instellingen over o.m. de rapportage van het Europees beleid op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht. De burgemeester is lid van het Comité van de Regio's, dat de belangen behartigt van lokale en regionale overheden bij de Europese Unie.

2. (27-03) Het college heeft besloten voor de jaarlijkse viering van Koninginnedag op maandag 30 april de Burgerzaal beschikbaar te stellen. Hieraan vooraf gaat de aubade uitgevoerd door de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Burgemeester Opstelten en de voorzitter van het Comité ter Behartiging Nationale Belangen houden een toespraak en bezoeken in de middag verschillende Oranjeverenigingen en activiteiten in Rotterdam.

3. (27-03) Het college gaat ermee akkoord dat op vrijdag 21 december 2007 de overdracht zal plaatsvinden van de 57e Noorse kerstboom. De burgemeester zal van een afgevaardigde uit Oslo de boom officieel overgedragen krijgen. Na afloop vindt in de Burgerzaal van het stadhuis het jaarlijkse kerstdiner plaats.

4. (27-03)Het college van B en W biedt op vrijdag 9 november 2007 de deelnemers van het internationale congres voor passagiersrederijen in Europa een ontvangst aan in de Burgerzaal van het stadhuis. Sinds 1956 wordt dit congres elk jaar georganiseerd door één van de deelnemende rederijen..

5. (27-03) Burgemeester en wethouders bieden op maandag 30 juni een ontvangst aan voor circa 2000 Zonta-vrouwen in de Grote of St. Laurenskerk. De internationale Zonta Convention vindt voor de 59e keer plaats. Zonta is een wereldwijde vrouwenservice- en netwerkorganisatie voor hoogopgeleide vrouwen waar ook ter wereld op sociaal, economisch, juridisch, onderwijskundig en gezondheidskundig vlak.

6. (27-03) Het college gaat ermee akkoord dat op donderdag 14 juni van 16.00 tot 19.00 uur een ontvangst plaatsvindt in de Burgerzaal van het stadhuis voor Europese rechters. Burgemeester Opstelten treedt hierbij op als gastheer.

7. (27-03) Het college van B en W stelt op donderdag 11 oktober van 11.00 tot 17.00 uur de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor een symposium ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van De Stichting der Verenigde Stichtingen Van Dooren, Blankenheym en Van Lede. Het thema van deze dag is armoedebestrijding in Rotterdam. Wethouder Kriens zal namens het college van b en w als gastvrouw optreden.

8. (27-03) Het college is akkoord gegaan met een aantal aanbevelingen uit het jaarverslag 2005 van de Gemeentelijke ombudsman en heeft aangegeven wanneer een aantal maatregelen ingevoerd zal worden, dit naar aanleiding van een verzoek van de gemeenteraad. Een aantal aanbevelingen uit het jaarverslag neemt het college niet over.

9. (27-03) Het college heeft besloten de heer mr. P. Nouwen en de heer ing. M.H. Lints te benoemen tot leden van het dagelijks bestuur van de Economic Development Board Rotterdam met ingang van 1 april 2007 voor een periode van 2 jaar, tot april 2009.

10. (27-03) Het college van B en W heeft besloten de Economic Development Board Rotterdam (EDBR) onafhankelijk te positioneren. Tot op heden is de EDBR ondergebracht bij het OBR. Dat hield verband met het feit dat de EDBR het college gevraagd en ongevraagd adviseert over de Rotterdamse economie in dat verband een aanjaagfunctie vervult. Het onafhankelijke karakter van de adviezen van de EDBR is erbij gebaat dat de medewerkers van de EDBR geen deel uitmaken van het OBR.

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs

1. (27-03) Het college heeft het Huisvestingsprogramma 2007 gecorrigeerd. De correctie is gebaseerd op het leerlingenaantal op 1 oktober 2006. Hierdoor krijgt de A. Willebroerschool een extra lokaal met inrichting en meubilair toegewezen. Er zal in totaal E 125.000,- worden geïnvesteerd.

2. (27-03) Het college heeft het huisvestingsprogramma 2006 herzien. Dit als gevolg van de leerlingentelling van 1 oktober 2005. Doordat deze leerlingentelling lager uitvalt dan de leerlingprognose, zal voor de inrichting per saldo minder geld uitgekeerd worden aan de scholen door de gemeente.

3. (27-03) Het college heeft besloten over te gaan tot een verdere structurering van het onderhoud voor schoolgebouwen van primair onderwijs en regionale expertisecentra. Scholen die vanaf 1 januari 2008 van deze regeling gebruik maken, krijgen meer zeggenschap over het onderhoud van hun schoolgebouwen. Gevolg is een betere planning en uitvoering van het onderhoud.

4. (27-03) Het college stelt geld beschikbaar voor brandpreventieve voorzieningen aan diverse schoolgebouwen van het primair onderwijs. Dit is naar aanleiding van de derde controleronde van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de bouwinspectie van de dS+V. Het gaat om een totaalbedrag van E1.973.994,62.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (27-03 Het college is akkoord met de reizen van de wethouder Participatie en Cultuur in 2007 naar Brussel, Newcastle / Gateshead, Milaan en/of Gdansk. De wethouder is eind 2006 gekozen tot voorzitter van het Social Affairs Forum van Eurocities. Eurocities behartigt de belangen van grote steden en faciliteert kennisuitwisseling en gezamenlijke (subsidie)projecten. De wethouder neemt in 2007 deel aan diverse vergaderingen van Eurocities en voert in Brussel gesprekken met betrokkenen uit de Europese instellingen en netwerken, onder meer over het Europese Jongerenjaar.

2. (27-03) Het college van B en W heeft het verslag vastgesteld van een bezoek van de wethouder Participatie en Cultuur aan de Metropolis Conferentie in Lissabon in oktober 2006.

3. (27-03) Het college van burgemeester en wethouders heeft kennisgenomen van het businessplan van stichting Waterfront. Het college stelt de gemeenteraad voor om een deel van de middelen die bestemd waren voor de verbouwing van Nighttown, te weten E 230.000,-, in te zetten voor de reorganisatie van de stichting Waterfront. Waterfront heeft een conservatieve begroting opgesteld en een kostendekkende exploitatie gerealiseerd. Het businessplan wekt vertrouwen in de toekomst van Waterfront.

4. (27-03) Het college heeft besloten de minister van onderwijs, cultuur en wetenschap positief te adviseren over de voorgenomen aanwijzing als rijksmonument van de Quarantaine Inrichting en het complex Parksluizen. De Quarantaine Inrichting is gebouwd tussen 1930 en 1933 en is ontworpen door J.G. Snuif. Het complex Parksluizen is tussen 1931 en 1933 gebouwd in een zakelijk expressionistische stijl. In het advies over het complex Parksluizen geeft het college aan dat uitbreiding / verbreding van de vaarroute via de Delfshavense Schie mogelijk moet blijven, ondanks de aanwijzing als Rijksmonument.

5. (27-03) Het college van B en W stelt aan de gemeenteraad voor om bij de programmaminister Wonen, wijken en integratie een definitieve aanvraag in te dienen voor de rijksbijdrage Inburgering 2007-2009. Deze aanvraag volgt op de voorlopige aanvraag die Rotterdam in november vorig jaar bij het Rijk indiende. Voor Rotterdam is ruim E 87 miljoen beschikbaar voor inburgeringstrajecten. Tot en met 2009 worden daarvan ruim 32.000 inburgeringstrajecten bekostigd.

6. (27-03) Het college van burgemeester en wethouders gaat akkoord met het draaiboek voor de organisatie van een Parlementaire Stadssafari Rotterdam voor de Eerste en Tweede Kamer en de Nederlandse Europarlementariërs op vrijdag 20 april 2007.

7. (27-03) Het college heeft het actieplan Laaggeletterdheid 2007-2010: Rotterdam leest! Rotterdam schrijft! vastgesteld. Dit actieplan is een aanvulling op het uitvoeringsprogramma Meedoen door taal en de nota Stadsburgerschap: het motto is meedoen. Het actieplan richt zich met name op Rotterdammers die een grote taalachterstand hebben maar niet verplicht zijn een inburgeringscursus te volgen. Het betreft vooral autochtone laaggeletterden, jongeren zonder startkwalificatie en mensen die een inburgeringscursus gevolgd hebben en hun taalniveau verder willen verhogen.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (27-03) Het college heeft conform het Besluit Risico's en Zware Ongevallen 1999 (BRZO'99) het "inspectieprogramma BRZO'99 2007-2011 BRZO-regio West (20 februari 2007)" vastgesteld. Hiermee vervalt het "Inspectieprogramma BRZO'99 Rotterdam Rijnmond 2004-2008".

2. (27-03) Het college heeft kennis genomen van de aanbestedingsresultaten van de opdrachten die namens het college in het vierde kwartaal van 2006 zijn verstrekt.

3. (27-03) Het college heeft besloten om de raad voor te stellen de motie Van Schaik over clausules bij overschrijding van bouwwerkzaamheden als afgedaan te beschouwen. Deze clausules staan al standaard in de gemeentelijke bestekken.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (27-03) Het college heeft besloten tot het vaststellen van het raadsvoorstel met ontwerpbesluit, inhoudende het intrekken van hoofdstuk 4 van de Subsidieverordening Stadsvernieuwing 1998.

2. (27-03) Het ontwerpbestemmingsplan "Boomgaardshoek" heeft met ingang van vrijdag 1 december 2006 gedurende 6 weken ter inzage gelegen. Er zijn in deze periode geen zienswijzen naar voren gebracht. Het college stelt dan ook aan de gemeenteraad voor om het bestemmingsplan "Boomgaardhoek" ongewijzigd vast te stellen.

3. (27-03) Het college heeft besloten de looptijd van de laagrentende lening, die op 28 juni 2005 van toepassing is verklaard voor panden in de Vogelbuurt, van 10 naar 20 jaar te verhogen. De laagrentende lening kan worden aangevraagd tot en met 1 september 2011. Door de relatief korte looptijd van de laagrentende lening zijn de maandlasten dusdanig hoog dat tot op heden slechts eenmaal gebruik is gemaakt van de regeling. Met een verhoging van de looptijd van 10 naar 20 jaar worden de maandlasten globaal gehalveerd, waardoor het aantrekkelijker wordt van de lening gebruik te maken.

4. (27-03)Het college heeft besloten conform het preadvies van de ABC de gemeenteraad voor te stellen om de bezwaren inzake de afwijzing van een verzoek om vergoeding van planschade rondom het pand Ringvaartweg 227 gegrond te verklaren en het bestreden besluit in die zin te herzien, alsnog over te gaan tot vergoeding van planschade aan appellant van E 15.540,- en de overige bezwaren ongegrond te verklaren.

5. (27-03) Het college heeft besloten het voorontwerp bestemmingsplan "Oud Mathenesse" vrij te geven voor vooroverleg. Het plangebied ligt in het westen van de deelgemeente Delfshaven. Oud Mathenesse en Het Witte Dorp worden begrensd door de Schiedamsedijk, de Hogebanweg, de Buislaan en de Tjalklaan, Het bestemmingsplan voorziet in de verlegging van het kruispunt Tjalklaan met de Franselaan en de Spaanseweg.

6. (27-03) Het college heeft besloten de Overeenkomst Woonruimteverdeling Stadsregio Rotterdam te ondertekenen.

7. (27-03) Het college heeft besloten tot het ondertekenen van intentieafspraken tussen de gemeente Rotterdam, deelgemeente Delfshaven en woningcorporatie WoningBedrijf Rotterdam om te komen tot een samenwerkingsovereenkomst voor de herstructureringswijk Spangen. Dat moet in de tweee helft van dit jaar leiden tot een definitieve gebiedsafspraak voor Spangen. De partijen maken daarin afspraken over extra investeringen die nodig zijn om de transformatie van Spangen tot aantrekkelijke stadswijk te voltooien.

8. (27-03) Ten behoeve van de herstructurering van delen van de wijk Zuidwijk zijn plannen in voorbereiding voor de sloop en nieuwbouw van woningen en andere voorzieningen. Aangezien deze plannen niet op basis van het vigerende bestemmingsplan kunnen worden uitgevoerd, heeft het college besloten tot het maken van een bestemmingsplan voor dit gebied.

9. (27-03) Het college heeft directeur dS+V opdracht gegeven tot het ter inzage leggen van het ontwerp voor de 1e herziening van het bestemmingsplan "De Kop van Zuid". De eerste herziening beperkt zich tot de deelgebieden Wilhelminapier en de Zuidkade. De grenzen van het plangebied worden gevormd door de Nieuwe Maas, de Koningshaven, Spoorweghaven, Lodewijk Pincoffsweg en de Rijnhaven. Bij de herziening van het bestemmingsplan zal ook het aangrenzende deelgebied Zuidkade betrokken worden. Om te kunnen voorzien in de parkeerbehoefte in het gebied (met name de Wilhelminapier) ligt het in de bedoeling onder de kade aan de Rijnhaven een parkeergarage te bouwen.

Wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke opvang

1. (27-03) Het college verstrekt mandaat aan de directeur van de GGD Rotterdam-Rijnmond om een mobiele Röntgenunit aan te schaffen voor het uitvoeren van een TBC-screening van gedetineerden in de regio. Het college stelt de gemeenteraad voor om voor deze aanschaf akkoord te gaan met het verstrekken van een krediet van E 800.000 aan de GGD.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid

1. (27-03) Het college heeft voor een aantal rekesten besloten rechtsvorderingen in te stellen voor het totaalbedrag van E 61.000 op grond van de Algemene Bijstandswet en de Invoeringswet Wet werk en bijstand.

2. (27-03) Het college heeft besloten voor een aantal rekesten rechtsvorderingen in te stellen voor het totaalbedrag van E120.395 op grond van de Algemene Bijstandswet en de Invoeringswet Wet werk en bijstand.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (27-03) Het college heeft besloten om de proef met vaste bedieningstijden voor de Prinses Irenebrug om te zetten in een maatregel voor onbepaalde tijd. Het nieuwe openingsregime gaat uit van openingstijden in plaats van bedieningstijden, waardoor het aantal brugopeningen fors is teruggebracht. Hierdoor daalt het aantal files en kan iedereen die van de brug gebruik maakt anticiperen op de openingstijden. De scheepvaart wordt geïnformeerd door middel van een Bekendmaking van de Scheepvaart, de recreatievaart via het Watersportverbond en de huis-aan-huisbladen.

2. (27-03) Het college heeft twee aanvullingen op het Sociaal statuut Rotterdam 2005 vastgesteld. De organisaties van overheidspersoneel hebben ingestemd met de twee bijlagen.

3. (27-03) Het college van B en W heeft besloten om een deel van de aanbevelingen uit het onderzoek 'Hoe ik mijn Fiets stal' van het Burgerpanel Rotterdam op te nemen in het actieplan 'Rotterdam fietst, actualisatie 2007'. Het onderzoek van het Burgerpanel Rotterdam is positief ontvangen. Ondanks het feit dat het lastig is om een goede stallingsplaats voor de fiets te vinden, loopt het fietsgebruik niet terug. Goede fietsparkeervoorzieningen kunnen een stimulans zijn voor fietsers die er nu nog voor kiezen om niet met de fiets naar het centrum te rijden. Komende jaren besteedt de gemeente veel aandacht aan fietsenstallingen. Het actieplan 'Rotterdam Fietst, actualisatie 2007' wordt dit voorjaar gepresenteerd.

Schriftelijke vragen

(27-03) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

. Mevrouw P. Wijntuin (PvdA) d.d. 14 februari 2007 over wachtlijsten als gevolg van de Wet inburgering. . De heer H.C. van Schaik (Leefbaar Rotterdam) d.d. 14 februari 2007 over de gescheiden inzameling van frituurvet. . De heer Van Heemst en de heer El Haji (PvdA) betreffende het aanvragen van bijzondere bijstand voor vervoer naar het ziekenhuis. . Mevrouw B. Gülmüs (PvdA) over milieukwesties in de Oranjebuitenpolder. . De heer C.G.J. Verbrugge (PvdA), d.d. 15 februari 2007 over CO2-reductie in de Rotterdamse haven . De heer S. Hulman (VVD) over het Singelplan Tuindorp Vreewijk. . De heer H.C. van Schaik (Leefbaar Rotterdam) over het gebruik van moderne lichtsystemen. . De heer R. Buijt (Leefbaar Rotterdam) en de heer S. Hulman (VVD) over de gefailleerde stichting Rotterdam Basketbal


---- --