Tweede kamer beslist over Staatspedagogiek


DEN HAAG, 20070326 -- Op dinsdagmiddag 27 maart 2007 beslist de 2e Kamer over de Vrijheid van onderwijs. Particuliere scholen moeten binnenkort voldoen aan de stichtingskaders die bedacht zijn voor scholen die door de overheid zijn gefinancierd. Dat betekent dat ze niet alleen de kerndoelen moeten onderschrijven, maar ook de bestaande leerlingvolgsystemen moeten hanteren die gangbaar zijn in de grote instellingen voor po en vo. En ook dat de bestaande vakken moeten worden aangeboden. Doen scholen dat niet, dan worden ouders vervolgd vanwege de ontduiking van de leerplicht.

Wat is er aan de hand? Particulier onderwijs is in opmars: ouders blijken ontevreden over scholen die onder staatstoezicht vallen en startten in verschillende vormen privé scholen. Iederwijsscholen zijn hiervan een bekend voorbeeld, maar er zijn ook andere vormen zoals de "Democratische Scholen". Recent is Beter Onderwijs Nederland van plan om juist klassikaal onderwijs te gaan verzorgen, als tegenhanger van het nieuwe leren.

Die particuliere scholen moeten echter voldoen aan stichtingskaders die bedacht zijn voor scholen die door de overheid zijn gefinancierd. Dat betekent dat ze niet alleen de kerndoelen moeten onderschrijven, maar ook de bestaande leerlingvolgsystemen moeten hanteren die gangbaar zijn in de grote instellingen voor po en vo. En ook dat de bestaande vakken moeten worden aangeboden.

Doen scholen dat niet, dan worden ouders vervolgd vanwege de ontduiking van de leerplicht. Dat gebeurt nu voor een tiental ouders in Nederland. Dat is een vreemde situatie, die nergens ter wereld voorkomt. De geschiedenis van verzuiling in Nederland heeft deze situatie waarschijnlijk mogelijk gemaakt. Vooraanstaande juristen zoals Mentink (EUR) en zijn promovendus Vincent Loosjes hebben zich hierover gebogen en stellen dat het Europese hof de Nederlandse praktijk naar de prullenmand zal verwijzen.

We wachten in spanning af hoe wijs de Tweede Kamer dinsdag is.





Drs. F.B. de Mink