Wereldjournalisten.nl; het nieuws met andere ogen


UTRECHT, 20070327 -- Een nieuwe website met een andere blik op het nieuws; dat is Wereldjournalisten.nl. De site werkt met een netwerk van journalisten met een buitenlandse achtergrond en brengt nieuws uit de verschillende etnisch-culturele groepen in Nederland.

"Journalisten met een niet-Nederlandse achtergrond hebben vaak een ander netwerk, andere kennis en een andere kijk dan Nederlandse journalisten. Op de website komt nieuws dat andere media missen en worden actualiteiten vanuit een ander perspectief belicht", zegt hoofdredacteur Wiebke Pittlik van Wereldjournalisten.nl.

"Afgelopen week, bijvoorbeeld, vierden tienduizenden Koerden, Iraniërs, Azerbeidjanen en Afghanen in Nederland Now Ruz, Perzisch Nieuwjaar", aldus Pittlik. "Daar zie je vrijwel niks van terug in de krant of op televisie. Het is niet vreemd dat deze groepen de Nederlandse media links laten liggen, als die geen aandacht besteden aan onderwerpen die hen bezighouden."

Wereldjournalisten.nl is nieuw in Nederland en brengt ter gelegenheid van de lancering korte anekdotes van mensen die ook ooit nieuw in Nederland waren. Wat viel hen op, wat maakten ze mee toen ze net in Nederland waren?

Wereldjournalisten.nl wil zich ontwikkelen tot hét nieuwsportaal voor de multiculturele samenleving; onmisbaar voor journalisten en interessant genoeg voor het brede publiek.

Voor journalisten krijgt de site een aantal extra's, zoals contactpersonen, factsheets, links, een agenda, een overzicht van migrantenmedia en toegang tot de deskundigendatabase Perslink.

Wereldjournalisten.nl, een initiatief van Mira Media, is onderdeel van Mediaspora. Mediaspora is een samenwerking van Mira Media, On File en Vluchtelingen-Organisaties Nederland (VON). Meer informatie op www.mediaspora.nl.

Mediaspora krijgt financiële steun van het Bedrijfsfonds voor de Pers, het ministerie van OCW en het Europees Vluchtelingen Fonds.

Mira Media is het kenniscentrum voor media en diversiteit in Nederland.

Bij de website hoort ook een digitaal magazine: ex Ponto. Waar de website zich richt op de Nederlandse actualiteiten, is in het magazine ruimte voor achtergronden en analyses over de landen van herkomst van de journalisten. Ex Ponto Magazine wordt gemaakt door de associatie voor vluchteling-journalisten On File.