Brasschaat, most liveable community 2006


Deugdelijk beleid op zijn Belgisch

BRASSCHAAT, 20070327 -- Brasschaat, de residentiële Antwerpse gemeente en zeker niet onbekend in Nederland, kaapte vorig jaar de wereldtitel "Most Liveable Community" weg en liet daarbij de Nederlandse concurrentie achter zich. Ondertussen komen er echter barstjes in dit zorgvuldig opgebouwd imago. Maandag 12 maart 2007 werd op het voetbalterreintje van een bescheiden amateurploeg de bouw van een umts pyloon opgestart. Niets bijzonders, ware het niet dat op amper 28 meter van de mast in opbouw een basisschool en op 35 meter een jeugdinstelling zijn gevestigd.

De gemeente voorzag weerstand en verzuimde daarom de omwonenden te informeren. Het voetbalpleintje, met sterke jeugdwerking, ligt immers als het ware geprangd in een woonwijk. Buurtbewoners krijgen op 8 meter van hun eigendom een UMTS-pyloon van 26 meter hoog. Omwonenden hebben ondertussen op vier dagen tijd 860 handtekeningen verzameld. Het college verschuilt zich achter procedures. Meer nog, zij onderzoeken eventueel een tweede mast te vergunnen.

Dit is niet de eerste maal dat het gemeentecollege zondigt tegen het voorzorgsprincipe. Zo gaf zij toelating voor de bouw van een zendinstallatie op het plaatselijk KLINA-ziekenhuis. Verder blijken de Belgische operatoren de Telecomcode, die site-sharing opdraagt, gewoonweg te negeren. Zo staan reeds in een straal van 1500 meter rondom het basisschooltje 11 masten, één enkele wordt gedeeld door de drie Belgische operatoren.

Wenst u een volledig dossier? Toelichting?
Stuur een mail consult.PRO@telenet.be
Leefbaar Brasschaat