Fries X-stream Learning winnaar Nationale Innovatieprijs

27.03.2007 / 22:03 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Platform beroepsonderwijs

Platform beroepsonderwijs

27 maart 2007
FC X-stream Learning wint Nationale Innovatieprijs Beroepsonderwijs 2007

Het innovatieproject X-stream Learning van het Friesland College is winnaar geworden van de eerste Nationale Innovatieprijs Beroepsonderwijs 2007. Juryvoorzitter Loek Hermans, voormalig onderwijsminister en nu voorzitter van MKB Nederland, overhandigde op 27 maart in de Amsterdamse Beurs van Berlage het symbool van de innovatieprijs, de grote bronzen olifant, en een geldbedrag van 10.000 euro. Een eervolle vermelding voor 'Samenwerking in de beroepskolom' was weggelegd voor de Hanzehogeschool Groningen, die volgens de jury voorbeeldig samenwerkt met vmbo-scholen en roc's in de regio om een doorlopende sportopleiding tot stand te brengen. De Groningers gaan naar huis met een oorkonde en een bedrag van 5.000 euro.

Voorzitter Hermans werd in de jury bijgestaan door mevr. M. Vliegenthart (voorzitter HPBO), mevr. C. Kervezee (voormalig inspecteur-generaal van het onderwijs, per 1 maart benoemd als inspecteur-generaal Inspectie Werk en Inkomen bij het ministerie van Sociale Zaken) en de heer A. Sadat, voorzitter van de JOB, de jongerenorganisatie voor het beroepsonderwijs.
Mevrouw Vliegenthart benadrukte als voorzitter van Het Platform Beroepsonderwijs dat deze projecten koplopers zijn en voorbeelden voor andere scholen voor beroepsonderwijs. Het MKB is vaak kritisch over de kwaliteit van beroepsonderwijs en de aansluiting met het bedrijfsleven, zei Hermans. Deze projecten slaan met succes de brug, aldus de ondernemersvoorzitter.

De prijs is bestemd voor het meest inspirerende en innovatieve vernieuwingsproject in het (middelbaar) beroepsonderwijs. Het winnende project maakte indruk op de jury omdat er met veel durf, creativiteit het verst gaat in het doorbreken van grenzen tussen opleidingen, niveaus en tussen onderwijs en bedrijfsleven en vooral de leerling het meest duidelijk centraal stelt. De eervolle vermelding werd toegekend aan het project waarbij de innovatie het meest bijdraagt aan verbetering van de doorstroom, verhoging van het rendement en vermindering van de uitval.
Behalve het winnende project waren vier andere winnaars van regionale voorronden genomineerd:

- Kandinsky College (regio Overijssel/Gelderland/Utrecht): Rentmeesterhof
- ROC Flevoland (regio Noord Holland/Flevoland): Sloepenproject
- Bonaventura College (regio Zuid Holland/Zeeland): Beroepsoriƫntatie voor de theoretische leerweg

- ROC Gilde Opleidingen (regio Noord-Brabant/Limburg): De Opleidingswoning. Elk van deze projecten wordt beschouwd als een bijzondere vernieuwing. Hun presentatie toonde hoe het Nederlandse beroepsonderwijs, dat vaak door negatieve berichtgeving wordt geteisterd, werkt aan innovatie en versterking van de kenniseconomie. In totaal hebben in de vijf regionale voorronden ruim zestig projecten meegedongen naar de landelijke innovatieprijs.

De prijs is in 2006 ingesteld door Het Platform Beroepsonderwijs (HPBO), het samenwerkingsverband van landelijke brancheorganisaties in het beroepsonderwijs samen met INOP, het instituut voor nationale onderwijspromotie. Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) ondersteunt het initiatief van harte en draagt mede bij aan de bekostiging.


Noot voor de redactie,