21.03.2007 / 14:36 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vestia den haag scheveningen

Vestia den haag scheveningen

http://www.vestia.nl/

Via woeste hoogte naar de olieberg

In Scheveningen kunnen mensen met een klein inkomen ook aan zee wonen. Aalt Maaswinkel, ambitieuze opbouwwerker in de Magneetstraat in de tijd van de Woeste Hoogte en huidig bedrijfsdirecteur van Vestia Den Haag Scheveningen, maakte van zijn visie en de visie van velen, waarheid.
Minima ook aan zee
De visie van Aalt Maaswinkel resulteerde in een experiment met als resultaat het door N2 architekten uit Rotterdam ontworpen unieke appartementencomplex de Olieberg. Het complex aan strand en zee, bestaat uit vrije sector -én sociale huurwoningen. Bestemd voor onder andere de oorspronkelijke bewoners van de Woeste Hoogte.

Variatie bewoners en woningen
Ook stichting de Compaan huurt een aantal woningen in het complex voor haar cliënten; mensen met een verstandelijke beperking. Zij wonen hier onder begeleiding. Tot slot biedt het gebouw huisvesting aan een kinderdagverblijf. Een variatie van bewoners en woningen. Allemaal binnen een eenvoudige en systematische opzet van het bouwblok, en met elkaar verbonden door het hart van het gebouw: de gezamenlijke corridors.

De Woeste Hoogte
De Magneetstraat, de Ducdalfstraat; de Woeste Hoogte. Een berucht gebied in Scheveningen waar zich regelmatig aanvaringen tussen politie en bewoners voordeden. Een wijk met een aantrekkende kracht naar binnen en een afstotende kracht naar buiten. En een vraag om permanente verandering. Toch kwam de Olieberg, gelegen op de plek van de Woeste Hoogte, niet zonder slag of stoot tot stand.

Het verhaal vastgelegd
Op verzoek van Vestia legde professioneel fotograaf Carel van Hees de buurtbewoners, hun wereld en omgeving, en het proces van herhuisvesting vast op de gevoelige plaat. Het Programmabureau verzamelde het bijbehorende geluidsmateriaal en tekstschrijvers Jan de Graaf en Alfred Bekkers verzorgden de geschreven tekst. Yvo Zijlstra nam de vormgeving van op zich. Zo ontstond een combinatie van prachtig foto-, geluid- en beeldmateriaal die het verhaal vertelt van de Woeste Hoogte die de Olieberg werd.

Lancering logboek
Op woensdag 28 maart 2007 om 16.30 uur in de Visafslag overhandigt Aalt Maaswinkel, bedrijfsdirecteur Vestia Den Haag Scheveningen, met trots het eerste exemplaar van dit unieke en tot de verbeelding sprekende logboek aan de heer Wim Deetman, burgemeester van Den Haag.