Persbericht

Hoofdproductschap Akkerbouw

Stadhoudersplantsoen 12
Postbus 29739 Den Haag, 27 maart 2007 2502 LS Den Haag
Tel. 070 - 370 83 21
Fax 070 - 370 84 44
E-mail gzp@hpa.agro.nl HPA BREIDT INZAGE IN VERGADERSTUKKEN VERDER UIT

Het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA) breidt de inzage in vergaderstukken verder uit. Vanaf vandaag zijn vergaderstukken van de HPA-commissie Teeltaangelegenheden via internet beschikbaar.

Geïnteresseerden krijgen via de website van het HPA direct toegang tot de vergaderstukken. Dat geeft ze de gelegenheid er kennis van te nemen én er desgewenst op te reageren. Die reactie kunnen ze meegeven aan hun directe bestuurlijke vertegenwoordiger in het bestuur van de commissie. Ook is direct bij het HPA zelf inbreng te leveren voor de (bestuurs)discussie over specifieke onderwerpen. Dit kan per e-mail via teelt@hpa.agro.nl.

Het HPA kent onder meer de commissie Teeltaangelegenheden. Die commissie houdt zich bezig met onderzoek, certificering, projecten gericht op vermindering van de milieubelasting en met voorschriften inzake gewasbescherming en milieu, zoals Phytophtora en wratziekte. Ook behoren teeltvoorschriften als bestrijding van knolcyperus en erosiebestrijding tot het aandachtsveld.

Op genoemde terreinen adviseert de commissie het bestuur van het HPA. Die neemt vervolgens op basis van dit advies besluiten over bijvoorbeeld regels waar akkerbouwers zich aan moeten houden (zogeheten verordeningen) en over eventueel benodigd budget dat via heffingen door akkerbouwers moet worden opgebracht.

Voor de vergadering van vrijdag 30 maart a.s. staan de vergaderstukken van de commissie Teeltaangelegenheden ter inzage op internet. De documenten zijn te vinden op www.hpa.nl onder de knop `Over het HPA' bij `Bestuursinfomatie'. Sinds vorig jaar november is daar al de bestuursinformatie van het hoofdbestuur van het HPA te vinden.

Met het beschikbaar stellen van de bestuursinformatie geeft het HPA verder invulling aan de Code van Goed Bestuur voor de productschappen. De schappen wil daarmee de communicatie met de achterban verbeteren, het inzicht in hun activiteiten vergroten en direct in relatie brengen met de bijbehorende kosten (lees: de hoogte van de heffingen), als ook het inzicht in de bestuurlijke besluitvorming verbeteren.