Gemeente Breda

College wil richtlijnen milieu-effectrapport omgeving NAC-stadion overnemen

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om het advies voor de richtlijnen van de Commissie milieu-effectrapport (m.e.r.) voor de Megabioscoop en ontwikkelingen op Steenakker zuid, omgeving NAC-stadion over te nemen.

De richtlijnen omvatten het uitwerken van verkeerskundige onderbouwing, onderbouwing van verwachte bezoekersaantallen en uitwerking van de parkeerdruk gedurende de ontwikkelfases. Deze richtlijnen vormen de basis voor een milieu-effectrapport. Dit rapport zal als uitgangspunt dienen voor ruimtelijke (ontwikkel)plannen.

Gevolgen voor milieu in beeld

NAC en het consortium (Heja Projectontwikkeling en Hofwegen Projectontwikkeling) hebben plannen om verschillende locaties op Steenakker-Zuid te herontwikkelen tot onder andere een megabioscoop, (grootschalige) detailhandel en kantoren. De gevolgen van al deze ontwikkelingen voor het milieu worden in het milieu-effectrapport in beeld gebracht.

Reacties verwerkt in richtlijnen

De startnotitie is opgesteld door NAC en het consortium. De notitie heeft van 27 december 2006 tot en met 7 februari 2007 ter inzage gelegen voor het milieueffectrapport. Tijdens deze periode heeft de gemeente een informatieavond georganiseerd. Hierop is een tiental reacties binnengekomen. De binnengekomen reacties zijn met het verslag van de informatieavond gestuurd naar de Commissie voor de m.e.r.. De Commissie heeft een locatiebezoek gebracht en heeft mede op basis van de ingebrachte reacties het advies voor de richtlijnen voor het milieueffectrapport uitgebracht.

Advies voor de richtlijnen

De Commissie vindt dat de volgende punten uitgezocht moeten worden voor het milieu-effectrapport:

Een onderbouwing van de bezoekersaantallen, uitgesplitst naar de diverse planonderdelen.

Een goede verkeerskundige onderbouwing, die aansluit op de bezoekersaantallen en de autonome ontwikkelingen in het gebied.

Een parkeerbalans voor de diverse faseringen van de voorgenomen ontwikkelingen

Een samenvatting; deze moet als zelfstandig document leesbaar zijn en een goede afspiegeling vormen van de inhoud van het milieu-effectrapport

Verdere procedure

De raad wordt voorgesteld het advies van de richtlijnen van de Commissie voor de m.e.r. integraal over te nemen en deze richtlijnen vast te stellen als richtlijnen voor het milieueffectrapport Steenakker zuid, omgeving NAC-stadion. Als de gemeenteraad het advies van de Commissie overneemt in de richtlijnen, dan wordt een grondig milieu-effectrapport opgesteld. Een grondig milieu-effectrapport versneld de procedures rond planologische en stedenbouwkundige planvorming.

Breda, 28 maart 2007