FNV Jong: Niet met zevenmijlslaars door zevenpuntenplan

28.03.2007 / 13:46 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Fnv

Fnv

FNV Jong is blij met het zeven-punten-plan van de gezamenlijke vakcentrales voor de participatietop met kabinet en werkgevers. Voorzitter Judith Ploegman:'Het is heel goed dat er in het 'zevenpuntenplan' aandacht is voor jongeren en etnische minderheden. Het is nu zaak erop te letten dat werkgevers en kabinet niet met zevenmijlslaarzen door het zeven-punten-plan lopen. Zij moeten nu laten zien dat zij ook echt iets voor deze groepen willen doen.'

FNV Jong is ook te spreken over de aandacht voor de zogeheten 'outsiders'. Er is een groep mensen die blijft hangen in slecht betaalde tijdelijke contracten zonder perspectief. Judith Ploegman: "Het is heel goed dat dit op de agenda staat en wij zullen dit jaar door middel van een campagne aandacht voor deze 'flexwerkers aan de onderkant' blijven vragen."

FNV Jong roept de vakcentrales op om in het overleg met de werkgevers en het kabinet aan te dringen op snelle uitvoering van het SER- advies 'Niet de afkomst maar de toekomst'. Het advies doet voorstellen om de slechte arbeidsmarktpositie van allochtone jongeren te verbeteren.

Judith Ploegman wil voor jongeren en etnische minderheden kwantitatieve afspraken maken. "Spreek een streefcijfer af! Denk bijvoorbeeld aan het terugdringen van de jeugdwerkloosheid tot het niveau van de werkloosheid onder de algemene beroepsbevolking. Dat is een haalbaar doel in vier jaar."

Verder hoopt FNV Jong dat de vakcentrales niet akkoord gaan met een leer-werkplicht tot 27 jaar die het nieuwe kabinet heeft voorgesteld. Ploegman: "Die leeftijdsgrens is volstrekt willekeurig en daarmee discriminerend. Verbeter eerst de nu bestaande begeleiding naar werk voordat je zo'n extreme maatregel neemt."

Meer informatie:
Voorlichting FNV Jong: 020 5816 573