Samenwerking Hollands Midden met Gelderland leidt tot aanhouding verdachte Sévèke

Man ook verdacht van overvallen in Hollands Midden

Hollands Midden, 28-03-2007 o Persverklaring OM en verklaring districtschef Stad Nijmegen Nijmegen, 28-03-2007 In het onderzoek naar de dood van Louis Sévèke is een verdachte aangehouden. Justitie en politie gaven vanmiddag, woensdag 28 maart om 14.00 uur, een persconferentie. Hieronder leest u de integrale tekst van de persverklaringen van het OM en van de districtschef Stad Nijmegen.

PERSVERKLARING REMCO VAN TOOREN, FUNGEREND HOOFDOFFICIER VAN JUSTITIE:

"De politie heeft een verdachte aangehouden in het onderzoek naar de gewelddadige dood van Louis Sévèke. De verdachte is een 38-jarige Nederlander. Hij stond ingeschreven in Rotterdam en had zijn laatste verblijfplaats in Spanje. Hij wordt verdacht van de moord op Sévèke. De aanhouding vond op 16 maart in Spanje plaats. Over hoe deze verdachte is opgespoord, zal de heer Garssen u zo dadelijk meer vertellen.

Tegen deze verdachte was al een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd door de politie Hollands Midden. Hij werd n.l. verdacht van gewapende overvallen op verschillende bankinstellingen. In de eerste week van maart is dit EAB uitgebreid in verband met verdenking van betrokkenheid bij de moord op Louis Sévèke.

Met de Belgische en Spaanse politie is samengewerkt om achter de verblijfplaats van verdachte te komen en tot aanhouding van de verdachte over te kunnen gaan. De verdachte is vrijdag 16 maart aangehouden in een internetcafé in Barcelona. Dit gebeurde door een politiedienst die zich in Spanje speciaal bezighoudt met de opsporing van gezochte personen.

Door deze internationale samenwerking kon de verdachte snel aangehouden worden. De samenwerking met de Belgische en Spaanse en Amerikaanse politie en justitiële autoriteiten is buitengewoon goed verlopen. De Amerikaanse autoriteiten hebben een rol gespeeld in het onderzoek via internet. De buitenlandse autoriteiten hebben zeer alert en professioneel gereageerd.

Hierbij moet zeker ook het alerte en professionele optreden van de politie Hollands Midden genoemd worden. De samenwerking tussen de korpsen Hollands Midden en Gelderland-Zuid is prima verlopen, vooral op de momenten dat de samenwerking is gezocht.

In het EAB is verzocht om aanhouding en overlevering van de verdachte aan de Nederlandse autoriteiten. Na de aanhouding is de verdachte voor een Spaanse rechter geleid. De verdachte heeft ingestemd met een versnelde overleveringsprocedure. Dit heeft ertoe geleid dat de man gisteren, dinsdag 27 maart in Nederland is aangekomen en sindsdien wordt verhoord.

De verdachte heeft inmiddels een bekennende verklaring afgelegd. Deze bekennende verklaring heeft betrekking op de moord op Seveke en een aantal overvallen. (In Zuid-Holland, Brabant, Utrecht en Nijmegen)

Over de relatie tussen de verdachte en het slachtoffer kan het volgende worden gezegd. Zij hebben elkaar vermoedelijk ontmoet in de jaren 90. Zowel het slachtoffer als de verdachte bewogen zich destijds in het Nijmeegse krakersmilieu. In die tijd heeft de verdachte zich ook geruime tijd in Nijmegen in een kraakpand bevonden. Voorlopig gaan politie en justitie ervan uit dat de verdachte alleen heeft gehandeld.

Het Openbaar Ministerie vindt dat er een sterke verdenking tegen deze verdachte bestaat. Om die reden zal de verdachte op 30 maart a.s. aan de rechter-commissaris worden voorgeleid. In de meeste gevallen licht het OM de media pas na de voorgeleiding van een verdachte in. In deze zaak gebeurt het een paar dagen eerder. De reden hiervan is gelegen in het feit dat het om de moord op een bekende Nijmegenaar gaat. Het heeft daardoor in Nijmegen, maar ook daarbuiten voor grote beroering gezorgd.

Tevens is voor dit tijdstip gekozen omdat de media reeds op de hoogte zijn geraakt van het feit dat er belangrijke ontwikkelingen in het onderzoek zijn.

We willen voorkomen dat we pas na dagen van onduidelijkheid, en mogelijk speculaties, met feitelijke informatie zouden komen.Juist omdat de aanhouding van deze verdachte is zon vroeg stadium bekend is gemaakt, moeten we terughoudend zijn en voorzichtig zijn in wat we bekend maken. Het onderzoek is immers in volle gang. In verband met het belang van het onderzoek en de privacy van de verdachte zal geen nadere informatie over de verdachte worden verstrekt."

VERKLARING AART GARSSEN, DISTRICTSCHEF STAD NIJMEGEN:

"15 november 2005 staat in mijn geheugen gegrift als de dag dat Louis Sévèke op gewelddadige wijze om het leven werd gebracht op de hoek van de Van Welderenstraat en de Eilbrachtstraat in Nijmegen.

Het is al weer enkele weken geleden dat collegas van de districtsrecherche Leiden-Voorschoten van de politie Hollands Midden op informatie stuitten in hun onderzoek naar een serie overvallen op verschillende bankinstellingen. Bij de doorzoeking in een door de verdachte gehuurde box werden voorwerpen aangetroffen die mogelijk in verband gebracht konden worden met Louis Sévèke. Deze informatie is snel met ons onderzoeksteam gedeeld. Op basis van hun informatie vielen door ons onderzochte puzzelstukjes in elkaar en al snel werd de door hun gezochte verdachte ook verdachte in ons onderzoek. De laatste weken is eendrachtig met collegas van Hollands-Midden samen gewerkt, wat uiteindelijk heeft geleid tot de aanhouding van de verdachte op16 maart in Spanje waarover de hoofdofficier zojuist heeft gesproken.

Wij hebben vanaf het eerste moment van het onderzoek alles breed opgepakt en geen mogelijkheid onbenut gelaten om essentiële informatie boven water te krijgen. In totaal zijn 23 scenarios ontwikkeld. Deze zijn geprioriteerd en daarna zorgvuldig onderzocht. Vanaf het begin van het onderzoek hebben wij een tegenspraakteam mee laten lopen in dit onderzoek. Collegas met grote vakkennis op het gebied van de opsporing uit de korpsen Rotterdam-Rijnmond, Limburg-Noord, Utrecht en Midden- en West-Brabant hebben met ons onderzoek meegekeken en -gedacht en ons scherp gehouden.

Dit onderzoek heeft veel van ons korps gevraagd. Zowel veel mens-uren, geld als technologie. Met dezelfde zorgvuldigheid als we tot nu toe gewerkt hebben, gaan we nu ook het onderzoek verder afmaken. Het gaat tenslotte om waarheidsvinding.

Maar ook proberen we zo snel mogelijk belangrijke informatie te delen met de familie en vrienden van Louis Sévèke. Ik ga er vanuit dat de goede samenwerking ook de komende tijd wordt voortgezet. Ik hoop dat de nu gedane aanhouding het voor de familie en vrienden van Louis Sévèke mogelijk maakt het verlies beter te verwerken en ik wil ze daar veel sterkte bij wensen."

--- einde bericht ---