Het Nederlandse Rode Kruis

28 maart 2007
Gezondheidszorg voor de allerarmsten in Tadzjikistan

De Rode Halve Maan-vereniging van Tadzjikistan begon drie jaar geleden een programma om de arme bevolking te voorzien van basis-gezondheidszorg. Het programma is gefinancierd door ECHO: het humanitaire hulpprogramma van de Europese Commissie en door het Nederlandse Rode Kruis.

Vrijwilligerstraining
Het programma richt zich op de meest kwetsbaren in deze Centraal-Aziatische republiek. Een groot deel van de bevolking, vooral op het platteland, heeft geen geld om gebruik te maken van gezondheidszorg. Als ze ziek worden, zijn ze aangewezen op huismiddeltjes of ze krijgen helemaal geen verzorging.

Tweeledig
EHBO-koffer
Het programma van de Tadzjiekse Rode Halve Maan bestaat uit twee delen: verbetering van de gezondheidszorg zelf, en opleiding van vrijwilligers. De gezondheidszorg wordt verbeterd door 360 klinieken op het platteland te voorzien van essentiele medicijnen. Het medische personeel is bovendien bijgeschoold, zodat de medicijnen zo efficiënt mogelijk worden ingezet. Bij de opleiding van vrijwilligers leren we de bevolking zelf om eerste hulp te bieden. Verspreid over het land worden meer dan tweeduizend vrijwilligers getraind in EHBO en in het voorkomen van ziektes. Alle cursisten krijgen na de training een EHBO- en hygiène-pakket.

Zwaan-kleef-aan
Leerlingen trainen leerlingen
Ruim de helft van de cursisten bestond uit onderwijzers. Zij geven na hun training gezondheidslessen op het voortgezet onderwijs. De scholieren geven daarna hun nieuwe kennis zelf weer door aan basisschool-leerlingen en in hun familie- en kennissenkring. Op deze manier worden zoveel mogelijk mensen bereikt: ruim 150-duizend scholieren uit ongeveer 29-duizend families en nog eens naar schatting 117-duizend mensen daaromheen. Zij leren de meest voorkomende ziektes herkennen en hoe je ze moet voorkomen en behandelen. Plus wat je moet doen bij simpele gezondheidsklachten.

ECHO
De humanitaire organisatie van de Europese Commissie ECHO werkt al langer aan verbetering van de leefomstandigheden in Tadzjikistan. Kijk voor meer informatie op de site van ECHO (in Engels en Frans)