Saxion Hogescholen
BR>

wo 28 maart 2007

Saxion start tweejarige opleiding werktuigbouwkunde

Saxion Hogescholen heeft van het Ministerie van OCW toestemming gekregen om te starten met een zogenaamde Associate degree (Ad) Werktuigbouwkunde. Studenten kunnen hiervoor vanaf september 2007 terecht op de Enschedese locatie van Saxion.

Het Ad-programma maakt onderdeel uit van de hbo-bacheloropleiding Werktuigbouwkunde. De vooropleidingseisen voor deelname zijn dan ook identiek. Het Ad-programma kan binnen twee jaar worden afgerond. Studenten sluiten het Ad-programma af met een wettelijke graad - de Associate degree - en mogen dan de titel `Ad' voeren. Studenten die na twee jaar de smaak te pakken hebben gekregen kunnen overigens gewoon doorstuderen om het bachelordiploma te behalen, direct of na een aantal jaren.

Saxion verwacht dat het Ad-programma Werktuigbouwkunde aantrekkelijk is voor mbo'ers die aarzelen of zij nog door zullen studeren of zullen gaan werken, alsmede voor werkenden die hun kennis op een hoger niveau willen brengen. Maar ook voor havisten en vwo'ers die snel aan het werk willen is de Ad een mogelijkheid een beroepsgerichte aanvulling te halen op hbo-niveau.
Met een Ad-getuigschrift Werktuigbouwkunde kunnen afgestudeerden terecht in functies als ontwerper, constructeur of werkvoorbereider. Zij zijn dan de schakel tussen een technische opdracht voor de ontwikkeling van een product en het daadwerkelijk eindproduct. Dit betekent dat afgestudeerden de vertaalslag moeten kunnen maken naar het ontwerp en constructie van een product en dat zij kunnen beoordelen of het resultaat beantwoordt aan de vereiste specificaties. Ad'ers werken specificaties uit voor de werkvoorbereiding. In dit verband maken zij schetsen, materiaaloverzichten en calculaties. Ook houden Ad'ers zich bezig met de technische planning en aansturing van het productieproces.

Saxion is één van de weinige hogescholen in Nederland die starten met een technische Associate Degree. In de positieve advisering door de Nederlands-Vlaamse accreditatie organisatie (NVAO) aan het Ministerie heeft vooral meegespeeld dat Saxion de arbeidsmarktrelevantie en de actieve betrokkenheid van het werkveld goed kon aantonen. In dit kader is het sprekend dat het zogenaamde arbeidsmarktrelevantieonderzoek voor de aanvraag van dit Ad-programma is opgezet en uitgevoerd door de Koninklijke Metaalunie. Vanuit het midden- en kleinbedrijf bestaat er behoefte aan afgestudeerden met een opleidingsachtergrond tussen het mbo-4 en het hbo-bachelorniveau.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------