Ingezonden persbericht


VU Podium presenteert in samenwerking met het Geert Groote Instituut in Zwolle en het Soeterbeeck Programma in Nijmegen:

L O F D E R Z O T H E I D

SCHRIJVERS EN SATIRE

LEZINGENREEKS MET

ABDELKADER BENALI & THOMAS ROSENBOOM

Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

woensdag 28 maart & 4 april, aanvang 19.30 uur

toegang ¤ 10,- / ¤ 7, 7,- / ¤ 3,-

Satire is humor vol kritiek. Met het woord als wapen sneuvelen heilige huisjes en vanzelfsprekendheden. Macht en status maar ook burgerlijke benepenheid moeten het in satire vaak ontgelden. Cabaretiers kiezen hiervoor vaak harde, grove grappen. Voor schrijvers van satire geldt echter vaak het dichterlijke motto van Martinus Nijhoff: 'Lees maar, er staat niet wat er staat.' Als volleerde practical jokers schrijven zij wat zij niet schrijven. Tussen de regels door is de bijtende spot te vinden die een tekst een andere betekenis geeft dan de letterlijke. Satire biedt de schrijver op deze manier ook enige veiligheid tegen bedreiging en censuur.

Satire werkt als een lachspiegel. Het gewone en normale ziet er ineens gek uit. De lezer beseft plotseling welke idiote vormen hebzucht en zuinigheid, vriendschap en haat, bureaucratie en commercie, individualisme en kuddegedrag dagelijks aannemen. Met vreemde ogen naar een vertrouwde omgeving kijken - dat vormt de leidraad van de reeks.

In de literaire reeks Lof der Zotheid dragen de schrijvers Abdelkader Benali (28 maart) en Thomas Rosenboom (4 april) voor uit hun werk. In een interview ondervraagt Onno Blom hen over de satirische elementen in hun boeken. Tijdens de avond met Benali zoekt een extra paar ogen van de amerikaniste Markha Valenta - afkomstig uit de Verenigde Staten - mee naar de vreemde kanten van de Nederlandse cultuur.

Aanvang: 19.30 uur

Toegang: ¤ 10,- / ¤ 7,-7,- (medewerkers VU/VUmc, Radboud Universiteit, Hogeschool Windesheim) / ¤ 3,- (studenten)

Reserveren: via www.vupodium.nl of www.ru.nl/satire


* * * * *

Binnenkort ook in Felix Meritis:


* * *

vrijdag 13 april - 20.00 uur

Ian McEwan

Ian McEwan leest tijdens deze avond fragmenten voor uit zijn nieuwe roman Aan Chesil Beach en vertelt aan de hand daarvan over de ontstaansgeschiedenis van deze roman, waarna hij geïnterviewd wordt door Michaël Zeeman. Lees verder


* * *

woensdag 25 april - 20.00 uur

Paul Steenhuis: Voltaire als vrolijk antwoord op de vergrijzing

Mieke van der Weij (radiomaakster, televisiepresentatrice en schrijfster van twee kinderboeken) zal in gesprek gaan met Paul Steenhuis (schrijver en redacteur van NRC Handelsblad, momenteel chef van de bijlage Leven &cetera) over zijn essay Voltaire als vrolijk antwoord op de vergrijzing en over zijn vrolijke kijk op de vergrijzing. Lees verder