Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
38 Vragen van mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen 1 maart 2007)
en antwoorden door het college verzonden op 27 maart 2007)

beantwoording schriftelijke vragen nr. 38 inzake het knotten van wilgen Johanitterpad en Koolwitjeslaan.

Twee jaar geleden is er langs het langs het Johanitterpad en Koolwitjeslaan een groenstrookje aangelegd. Veel mensen, vooral kinderen en opgroeiende jeugd maken daar, met veel plezier gebruik van. Bij de inrichting zijn 2 jaar geleden door de gemeente 25 bomen geplant. De bomen staan nog met bijbehorende palen. Vorige week echter zijn 12 bomen zijn afgezaagd en de bijbehorende palen afgebroken. Er is geen velvergunning aangevraagd voor de bomen. De buurt en omwonenden zijn niet geïnformeerd.

Dit leidt D66 tot de volgende vragen:

1. Waarom zijn de bomen hier geveld?

Er zijn geen bomen geveld. Volgens het inrichtingsplan, dat in overleg met bewoners tot stand is gekomen, moeten hier knotwilgen komen. Daartoe zijn de enige jaren geleden geplante wilgen recent geknot.( foto bijgevoegd). Er vormen zich dit jaar op een hoogte van 1,5 à 2 meter nieuwe takken (zie voor voorbeelden s.v.p. de Groenendijk, waar elk jaar om en om de wilgen worden geknot). In 2004 is intensief overleg gevoerd met bewoners om tot een inrichtingsplan te komen. Eind 2004 is de laatste bespreking gehouden waarin het definitieve ontwerp getoond is, met daarin de knotwilgen.

2. Omwonenden spreken van kapitaalvernietiging. Is dat zo?

Neen, het is enig mogelijke manier om knotwilgen te krijgen.

3. Bent u van zins om de gevelde bomen te compenseren met nieuwe bomen?

Neen, want het is niet de bedoeling volgens het geldende inrichtingsplan en bovendien zijn er geen bomen geveld.

4. Zo ja, is het mogelijk om bomen uit de bomenbank aan de Alendorperweg daartoe te gebruiken. Die zijn wat ouder (zo rond 10 jaar oud) en geven dus een wat groener aanzicht van de wijk.

N.v.t.

5. Wilt u de reden van kap en de te nemen maatregelen communiceren naar omwonenden?

Ja.


---- --