In potentie m??r huishoudens met risicovolle schulden


Oorzaken betaalproblemen divers en meervoudig

DEN BOSCH, 20070328 -- GGN Incassospecialisten en Gerechtsdeurwaarders presenteert op dinsdag 3 april 2007 voor het vijfde achtereenvolgende jaar haar onderzoek naar betaalgedrag in Nederland. Naar aanleiding van de presentatie van het `armoede'-onderzoek van staatssecretaris Aboutaleb zijn de cijfers met betrekking tot betaalproblemen alvast geanalyseerd. Het percentage van de Nederlandse huishoudens dat aangeeft ernstige betaalproblemen te hebben komt met 2 procent overeen met de aantallen van Aboutaleb. De overige gegevens kleuren deze cijfers verder in.

Oorzaken
De oorzaken die ondervraagden geven voor het ontstaan van hun betaalproblemen zijn divers. Ook is het zo, dat er vaak sprake is van een aantal oorzaken en daarmee van een meervoudige problematiek. De meestgenoemde oorzaken zijn: een achteruitgang in het huishoudinkomen (26%), onverwachte tegenvallers (20%), geldproblemen uit het verleden (19%), de economische situatie (14%) en als laatste het eigen bestedingspatroon (9%).

Totaal aan betaalproblemen groter
Het onderzoek van GGN maakt onderscheid tussen `ernstige' betaalproblemen en `enigszins' betaalproblemen. Waar 2% aangeeft ernstige betaalproblemen te kennen, geeft 11% aan op dit moment enigszins in betaalproblemen te zijn. Betaalproblemen zijn gedefinieerd als niet binnen de gestelde betalingstermijn kunnen voldoen aan financi?le verplichtingen. In totaal gaat het dus om 13% van de Nederlandse huishoudens die aangeven betaalproblemen te hebben. Hierbij dient wel te worden aangemerkt, dat het hierbij ook gaat om betalingen die niet direct in de sfeer van eerste levensbehoeften vallen.

Toekomstverwachting
Bijna 60% van de Nederlanders met betaalproblemen verwacht deze in 2007 te houden, dat is 8% van alle Nederlanders. Van de Nederlanders zonder betaalproblemen (87%), verwacht 2% deze in 2007 w?l te krijgen.





GGN