Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* Maart

---

Koningin bezoekt 30 maart 2007 internationaal symposium overgewicht bij jonge kinderen

Hare Majesteit de Koningin bezoekt vrijdagmiddag 30 maart in het Universitair Medisch Centrum Groningen het internationaal symposium over overgewicht bij jonge kinderen.

Tijdens dit tweedaagse symposium presenteert het UMCG onder meer de eerste gegevens verkregen uit het Groningse Gecko-onderzoek (Gecko staat voor: Groningen Expert Centrum voor Kinderen met Overgewicht). Tevens presenteren buitenlandse onderzoekers tijdens het symposium de laatste inzichten in het ontstaan van overgewicht en de meest recente gegevens over het voorkomen ervan.

De gegevens uit het Gecko-onderzoek hebben betrekking op: hoe is de relatie tussen geboortegewicht en mate van overgewicht op vijftienjarige leeftijd? Onderkennen ouders en artsen overgewicht bij kinderen van vier tot zes jaar? En is interventie op die leeftijd mogelijk en zinvol?

Overgewicht lijkt zich te ontwikkelen tot een van de belangrijkste volksziekten. Te veel vet kan onder meer leiden tot hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, herseninfarcten en type-2 diabetes. Om overgewicht bij adolescenten en volwassenen te voorkomen, is het belangrijk om in de eerste levensjaren te beginnen. Hoewel meer duidelijkheid over de oorzaken van overgewicht in de toekomst wellicht zou kunnen leiden tot betere behandelingsmethoden, gaat de aandacht de komende tijd vooral uit naar de preventie van overgewicht.

Het UMCG-onderzoek naar de oorzaken van overgewicht bij jonge kinderen bestaat uit een aantal deelonderzoeken. In een klinische studie worden gegevens verzameld van alle kinderen die tussen april 2006 en april 2007 in de provincie Drenthe worden geboren. Hierbij kijken onderzoekers naar de groei, het eetpatroon, of er een genetische achtergrond is en naar de levensstijl van de ouders. Een ander onderzoek behelst de behandeling van overgewicht bij kleuters in de leeftijd van vier tot zes jaar. Daarnaast vindt ook fundamenteel onderzoek plaats bij proefdieren, waarbij speciale aandacht is voor leptine, een eiwit dat een rol speelt bij het reguleren van de eetlust.

Het onderzoek naar overgewicht bij het UMCG is opgestart met een belangrijke subsidie van Hutchison Whampoa Limited, het moederbedrijf van onder andere drogisterijketen Kruidvat.

20 maart 2007
© RVD