RVD / Kon. Huis nr. 63: Prinses Margriet - Vazen met Tuiten

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST
Persbericht

Prinses margriet opent tentoonstelling vazen met tuiten

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden opent vrijdag 30 maart in het Gemeentemuseum te Den Haag de tentoonstelling Vazen met Tuiten: 300 jaar pronkstukken . De tentoonstelling geeft een overzicht van 300 jaar bloemenvazen van Delfts, Fries en Europees aardewerk.

De tentoonstelling presenteert de tulpenvaasrage die aan het eind van de 17e eeuw in Delft begon en tot op heden wordt voortgezet. Zo is een aantal opzienbarende borstbeelden te zien die vier werelddelen personifiëren, met uitsparingen om bloemen in te steken. Daarnaast worden vazen met deksels tentoongesteld, tuitvazen met als handvat exotische diersoorten, bloemenmanden van keramiek, waaier- en hartvormen, gestapelde bolvormen, vazen in de vorm van triomfbogen, vaasvormen met simpelweg een smalle hals voor een enkele bloem en de zogenoemde flower bricks. Uniek is dat Hare Majesteit Koningin Elizabeth II voor deze tentoonstelling vier piramidevazen heeft uitgeleend. Deze vazen zijn destijds besteld door de Oranjes, het stadhouderlijk koningspaar William en Mary.

Niet alleen historische vazen, maar ook de hedendaagse bloemenvazen komen op de tentoonstelling aan bod. De traditie van Delftse tuitvazen wordt vandaag de dag nog voortgezet door hedendaagse ontwerpers als Ineke Hans, Guido Geelen, Hugo Kaagman en Dora Dolz. Op de tentoonstelling is een ontwerp te zien van Ineke Hans dat zij in 2005/2006 ontwierp en waarvan de Koninklijke Tichelaar Makkum een gelimiteerde oplage in productie neemt, alsmede een tulpenvaas van haar uit 1998.

De tentoonstelling is het resultaat van een internationale samenwerking van het Gemeentemuseum Den Haag met Paleis Het Loo Nationaal Museum, de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel en het Franse Musée national de Céramique te Sèvres. De tentoonstelling is aangevuld met objecten uit onder meer het Louvre, particuliere verzamelingen, alsmede zelden uitgeleende tuitvazen van het Victoria and Albert Museum in Londen en The National Trust.

Noot voor redacties (