Gemeente Arnhem

Filmpremiere 'Van waterstofscooter tot duurzame stadsfiets' (27-03-07) St. Marten en Sonsbeekkwartier maken Arnhem milieuvriendelijker

Vrijdag 30 maart vindt de feestelijke première plaats van de film Van waterstofscooter tot duurzame stadsfiets. Dit is een film die is gemaakt op initiatief van de wijk Sint Marten-Sonsbeekkwartier. Deze wijk is op 1 oktober 2005 met de gemeente Arnhem een weddenschap aangegaan met als doel betere afvalscheiding en energiebesparing. De wijk won deze weddenschap. Het initiatief tot de weddenschap werd genomen door de werkgroep Kom op voor een duurzame wijk.

De film wordt gepresenteerd in aanwezigheid van Cees Jansen, wethouder van Milieu en wijkwethouder van St. Marten-Sonsbeekkwartier in het Focus Filmtheater op de Korenmarkt in Arnhem. De film laat van dichtbij zien hoe de wijk de weddenschap heeft aangepakt. De waterstofscooter markeert de start van de weddenschap, de stadsfiets de afsluiting ervan.

Weddenschap in afvalscheiding
Afvalscheiding heeft al jaren prioriteit bij de gemeente Arnhem. Veel inwoners werken hier aan mee. Desondanks lukte het in Arnhem niet om de landelijke normen te halen. Oud papier en glas komen nog te vaak bij het restafval terecht. Maar de wijk heeft de weddenschap glansrijk gewonnen. Er werd in een jaar tijd 31% meer papier en 12% meer glas apart ingezameld. Daarmee verdween 89 ton minder afval in de verbrandingsoven en werd 8900,- bespaard aan verbrandingskosten. Tegelijkertijd is 105.000 kg minder CO2 uitgestoten. De gemeente Arnhem daagt andere wijken uit om het voorbeeld van St. Marten Sonsbeekkwartier te volgen en Arnhem milieuvriendelijker te maken.

Ecowijk
De wijk St. Marten-Sonsbeekkwartier profileert zich steeds meer als een echte eco-wijk. De werkgroep zoekt voortdurend naar mogelijke initiatieven. Een nieuwe activiteit is het apart inzamelen van kunststof flessen en flacons vanaf april. De wijk is met de gemeente in gesprek over een vervolg-weddenschap. Gedacht wordt aan een klimaatconvenant op wijkniveau.