Ingezonden persbericht


Persbericht

Het Heizeldrama herleeft in de Brakke Grond

Op vrijdag 30 en zaterdag 31 maart staat Theater Zuidpool met DUS (een Heizeldrama) in de Brakke Grond. Acteur Jorgen Cassier speelde ten tijde van het drama in de voorwedstrijd. Hij scoorde toen, als 12 jarige het doelpunt, waardoor de rellen ontstonden. Toen moest de grote wedstrijd nog beginnen. Cassier werd acteur en staat nu in een voorstelling over deze verschrikkelijke gebeurtenis.

Acteur Josse de Pauw, één van de acteurs in de voorstelling hierover: 'Nee hij (Jorgen) voelt zich niet verantwoordelijk . Maar het is ook voor die jongens een drama geweest. Toen ze uit de kleedkamer kwamen, moesten ze in de gangen over lijken stappen. En toch blijft het voor hem een van de mooiste momenten uit zijn leven. Dat komt raak naar voren in het stuk. Die vreemde dubbelheid. 40.000 mensen ineen stadion, je naam die op het scorebord verschijnt. Maak dat mee als 12-jarige die de beste voetballer van de wereld wil worden. Goed, dat is niet echt gelukt. Hij is acteur geworden.' (Gazet van Antwerpen)

DUS (een heizeldrama)-over de voorstelling
Een theorie: als er ergens in Afrika een vlinder met zijn vleugels klappert, veroorzaakt dat een orkaan aan de andere kant van de wereld.

Nog een theorie: als er in het Heizelstadion tijdens de voorwedstrijd van de miniemen een doelpunt wordt gemaakt, vallen er een half uur later negenendertig doden. Twintig jaar na het drama en talloze wetenschappelijke en politieke studies verder, gaan Jan Bijvoet, Jorgen Cassier, Sofie Decleir, Koen Van Kaam en Josse De Pauw op zoek naar kleine oorzaken van grote gevolgen. Uit het kluwen van aanleiding, oorzaak, gevolg, hoofdzaak en bijzaak ontspint zich het drama. Twintig jaar na datum staan de slachtoffers, de daders, de politiek en de wetenschap nog voor vele raadsels. Een poging het kluwen te ontwarren, leidt ons naar een op zijn minst verrassende ontknoping. Of zitten we er weer naast?

Theater Zuidpool ontstaat in 1990 onder impuls van Peter Benoy. Het gezelschap betrekt een voormalige opslagruimte vlakbij de Antwerpse Stadswaag en vormt deze om tot een rauwe, sfeervolle voorstellingsruimte. Al van bij het begin durft Zuidpool de platgetreden theaterwegen te verlaten. Ze staan borg voor memorabele voorstellingen als Yerma vraagt een toefeling en Maria Eeuwigdurende Bijstand. van en met: Jan Bijvoet, Jorgen Cassier, Sofie Decleir, Josse De Pauw, Koen Van Kaam

nagesprek op vr 30.03.07. Coprogrammering Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond & .

-Einde persbericht-

DATUM: VR 30 & ZA 31.03.07, 20h30
LOCATIE: Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Nes 45, 1012 KD Amsterdam (bij de Dam) KAARTJES: E 12,00/E 10,50
RESERVEREN: (020) 626 68 66 of www.indenes.nl
MEER INFO: www.brakkegrond.nl

Voor perskaarten of andere informatie kunt u contact opnemen met Bettina Lorsheijd Bettina.lorsheijd@brakkegrond.nl
020 622 9014

---- --